Nobelkomiteens leder Kaci Kullmann Five kunngjorde fredag at Kvartetten for nasjonal dialog i Tunisia har fått årets fredspris. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Nobelkomiteen feirer Midtøstens store lyspunkt

Mens store deler av Midtøsten står i brann, valgte Nobelkomiteen å trekke fram ett av få lyspunkter: Tunisias vei mot fred og et demokratisk styre.

Les flere saker og reaksjoner påfredsprisen 2015

At Nobels fredspris for 2015 går til Kvartetten for nasjonal dialog i Tunisia, kom som en stor overraskelse fredag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

 

Den tunisiske kvartetten får prisen for å ha bidratt til en fredelig og positiv utvikling i Tunisia de siste årene.

Prisen er et budskap til regionen om hvilken makt det ligger i forhandlinger og dialog, sier lederen av Tunisias fagorganisasjon UGTT, en av vinnerne, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Kvartetten samler arbeidstakere, arbeidsgivere, menneskerettsaktivister og advokater, og den kom i stand sommeren 2013 da demokratiprosessen i Tunisia sto i fare.

De første reaksjonene var at tildelingen er lite overraskende, trygg og en anerkjennelse av et reformarbeid som faktisk har lyktes i kjølvannet av revolusjonene i den arabiske våren i 2011.

– Hyller lokal dialog

Det var SVs Heikki Eidsvoll Holmås som sammen med Åsmund Aukrust (Ap) nominerte Kvartetten for nasjonal dialog til fredsprisen.

SVs Bård Vegar Solhjell beskriver dette som en svært god pris.

– Det er en pris som kan få betydning i en svært krevende situasjon, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Direktør Kristian Berg Harpviken ved Institutt for fredsforskning (PRIO) tror tildelingen kan bety at Nobelkomiteen legger seg på en mindre kontroversiell linje enn før.

– Noe av det mest spennende med denne prisen er at den i stedet for å hylle en tryllekunstner som kommer utenfra for å skape fred, hyller en genuint lokalt basert dialog der folk har ordnet opp selv, sier Harpviken.

Både EU og FN ønsker umiddelbart tildelingen velkommen.

 

Islamister og sekulære

Nobelkomiteen la i sin begrunnelse vekt på at prosessen i Tunisia viser hvor viktig et sterkt sivilsamfunn kan være i en demokratiseringsprosess.

Også parallellen mellom Alfred Nobels omtale av «fredskongresser» i sitt testamente og den tunisiske kvartetten, ble holdt fram i begrunnelsen.

Nobelkomiteens leder Kaci Kullmann Five understreket også samarbeidet mellom islamistiske og sekulære grupper i kvartetten.

– Den grunnleggende faktoren for at revolusjonen i Tunisia endte i fredelige, demokratiske valg i fjor, var kvartettens innsats for å støtte arbeidet til grunnlovsforsamlingen og sikre at grunnlovsprosessen ble godtatt i den tunisiske befolkningen, sa hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Arabisk vår

Det var i Tunisia den arabiske våren startet i 2011. Det er også i dette nordafrikanske landet prosessen etter omveltningene har vært mest vellykket.

Libya har vært preget av borgerkrigslignende tilstander i kjølvannet av diktaturets fall, mens Egypt igjen er totalt dominert at militæret.

I Syria og Jemen er situasjonen enda verre. Begge landene er preget av blodige borgerkriger, og i Syria sitter den autoritære lederen Bashar al-Assad fortsatt ved makten.

I tillegg er Irak dratt for fullt inn i Syria-konflikten, og konflikten mellom palestinere og israelere er fortsatt fastlåst.

Nettopp Tunisia som lyspunkt i en svært trøblete region gjør prisen til et briljant valg, mener direktør Dan Smith ved det svenske fredsforskningsinstituttet SIPRI.

– Men blomsten er under press, og det er ennå ikke sikkert at den overlever, sier han.