17 år gammel er hun tildelt verdens mest prestifsjefylte pris – Nobels fredspris. Som skjolejente våget hun å åpne munnen mot den fundamentalistiske Taliban-bevegelsen i Pakistan, og det kostet henne nesten livet. Malala Yousafzai fortsetter sin innsats for jenters rett til utdannelse. Foto: REUTERS/Darren Staples/NTB scanpix

Malala Yousafzai: Talibans unge utfordrer

Tolv år gammel startet hun sin uredde kamp for pakistanske jenters rett til skolegang. Som 14-åring ble hun tildelt Pakistans første fredspris. I år får hun Nobels fredspris, 17 år gammel.

Yousafzai ble kjent som utdanningsforkjemperen som overlevde et Taliban-attentat og var allerede i 2013 manges favoritt til å motta Nobels fredspris. Da hun besøkte kronprinsfamilien på Skaugum i juni i år, delte hun sine tanker om en fredspristildeling med NTB:

Brente skolene

Yousafzai ble født inn i en pasjtunsk, sunnimuslimsk familie i Mingora, en by omkranset av høye fjell i Swat-dalen nord i Pakistan, i 1997. Faren, en poet og skolelærer, tok tidlig ansvar for utdanningen hennes og lærte henne å stå opp mot urett.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I 2007 rykket Taliban inn i dalen. De neste årene var fylt av krig og uro, og Malala opplevde hvordan Taliban systematisk ødela og brente ned jenteskolene i området.

Eneste stemme

I 2011 mottok hun Pakistans første fredspris og ble nominert til den internasjonale barnefredsprisen av Kids Rights Foundation.

Livet til det som nå er historiens yngste fredsprisvinner tok en brå vending i oktober 2012. Da gikk tungt væpnede talibankrigere til angrep idet hun skulle ta bussen til skolen og skjøt den spinkle 15-åringen i hodet. Malala skulle straffes for sin standhaftige kamp for at jenter i det sterkt konservative stammeområdet i Pakistan skulle få gå på skolen.

Les også
Malala: – Glad for å være i Norge igjen
Les også
Mange jenter nektes skolegang i Malalas hjemby
Les også
Jagland tror pris legger press på India og Pakistan
Les også
Malala inviterte statsministrene i India og Pakistan til fredsprisutdelingen
Les også
Lundestad: – Prisen er mer kontroversiell enn man tror