EM-stjerner med Jesus i hjertet

Da England møtte Russland i første EM-kamp i Frankrike sist helg, stilte tre engelskmenn med flagget på brystet og Jesus i hjertet. I dag står Wales for tur.

Torsdag ettermiddag skal England igjen i aksjon i gruppespillet. Denne gangen er det den nære naboen Wales som står på motsatt banehalvdel. Men om Wayne Rooney, Daniel Sturridge og Raheem Sterling får starte kampen, vet bare landslagstrener Roy Hodgson. Alle tre bekjenner sin Gudstro i offentligheten.

Nylig skrev Liverpool-angriperen Sturridge på sin Twitter-konto: «Jeg skammer meg ikke over å fortelle det til hele verden: Jeg er velsignet. Jeg takker Gud for alt han har gitt meg. Jeg vil alltid gi Gud æren.»

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Store forskjeller

I følge avisen The Independent, er det ikke som like problemfritt som Sturridge kan bekjenne sin kristne tro. For Wayne Rooney (Manchester United) er det ikke lett å være en kristen fotballspiller.

Begge de engelske angriperne bekjenner sin kristne tro og har både fortalt og sendt meldinger om hvor viktig det er for dem med et personlig forhold til Gud. Men mens Sturridge hyller «the Big Guy Upstairs», er Rooney blitt presset til å sette sitt lys under en skjeppe.

The Independent skriver at det er helt vanlig at Sturridge bruker hashtags som #godislove og #godisgood etter en Liverpoolseier. Da han passerte 50 mål i Premier League i begynnelsen av februar, skrev han på Twitter: «Takk til Gud for at jeg scorer 50 prem. mål.».

I september i fjor ble han kåret til månedens spiller av hovedsponsoren til engelsk toppserie. Da skrev han på twitter: «Alt gjør jeg gjennom Kristus som gir meg styrke.».

Vanskelig for Rooney

Wayne Rooney har imidlertid støtt på store utfordringer etter å ha kommet med offentlige bekjennelser. Etter at United tapte 2-1 for Stoke, sendte spilleren en tweet til TV-kanal God TV med følgende budskap: «@godtv, jeg ser på dere og føler dere. Mye kjærlighet».

Meldingen ble raskt fjernet, men ikke før den ble utsatt for en lang rekke vittigheter. Da Englands helt ble spurt om sitt forhold til Gud under fotball-VM for to år siden, grep en representant for det engelske fotballforbundet inn og avbrøt og sa at Gud ikke er tema.

I følge den engelske avisen er Roonyes situasjon spesiell fordi det slett ikke er uvanlig at toppspillere sender meldinger om gudstro, uten at det blir noe oppstyr av den grunn. Avisen påpeker at spillere som Javier Hernandez (Manchester United), Steven Pienaar (Everton) og Anton Ferdinand (tidl. QPR), både sender og videresender bibelvers og bønneemner.

Rooney, en engelsk katolikk med flere følgere på Twitter enn pave Francis, blir gjenstand for nøyere granskning enn folk flest. Det er ingen tvil om at hans rådgivere frykter fleiping om mirakler og medlemskap på Guds lag. Men det er ikke rettferdig å prøve å undertrykke en voksen mann, skriver avisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ikke 100 prosent

Raheem Sterling (Manchester City), er en offensiv midtbanespiller på det engelske landslaget. Etter en turbulent oppvekstperiode har han funnet tilbake til troen på Gud.

Han sender ut meldinger med bibelsitater og sier til avisen Daily Mail at han ber før kampene.

– Jeg er ikke hundre prosent religiøs, men jeg har en sterk tro. Når tiden er inne vil jeg bli en kristen for fullt. Mamma er til stor hjelp og har en betydelig påvirkningskraft. Troen er viktig for meg og i hver kamp stoler jeg på Gud, sa Sterling, og la til:

– Det handler ikke om et slags ritual jeg må igjennom før kampen. Men jeg ber hjemme før kampen og kvelden i forveien. Jeg ber de aller fleste dager. Jeg prøver i hvert fall. Det er en av de tingene jeg trenger å få en rutine på.

Verdens beste

Også mannen som er blitt betegnet som verdens beste fotballspiller gjennom flere år, portugisiske Cristiano Ronaldo, bekjenner en kristen tro.

Han er katolikk og har blant annet uttalt at han samler på krusifikser på grunn av sitt forhold til Gud.

– Jeg har alltid hatt en spesiell gave, men jeg tror at den gaven kommer fra Gud, skal han ha uttalt.

Han har også sagt at han er religiøs, på sin egen måte, men ikke like mye som den brasilianske stjernen Kaká, for eksempel.

Artikkelen fortsetter under annonsen.