KAN MISTE FOLKEREGISTER-TILGANGEN: Biskop i Oslo katolske bispedømme, Bernt Eidsvig, er siktet for grovt bedrageri. Trossamfunnet ble i februar anmeldt for medlemsjuks av Fylkesmannen i Oslo og Akershus. Nå viser det seg at Skattedirektoratet har myndighet til å nekte Den katolske kirke tilgang til Folkeregisteret. Finansminister Siv Jensen (Frp) har også kommet med et forslag om å bøtelegge misbrukere av registeret. Foto: Heiko Junge, NTB Scanpix

Den katolske kirke kan bli rammet av ukjent hjemmel

Skattedirektoratet har allerede myndighet til å nekte Den katolske kirke tilgang til Folkeregisteret. De har imidlertid aldri straffet et trossamfunn før.

Torsdag skrev Dagen at finansminister Siv Jensen (Frp) vil nekte trossamfunn som jukser med registrering av medlemmer tilgang til Folkeregisteret. Hun vil også at enkeltpersoner skal bli varslet når noen har søkt på deres navn i registeret.

Dette kom fram i et skriftlig svar på et spørsmål SV-politiker Ingunn Gjerstad stilte i Stortinget for to uker siden. Hun mente at medlemsrotet i Den katolske kirke neppe ville ha skjedd dersom de ikke hadde hatt tilgang til Folkeregisteret.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Har allerede mulighet

Jørgen Næsje, statssekretær i Finansdepartementet, som snakket på vegne av finansministeren, benektet imidlertid at tiltaksforslagene har noe å gjøre med medlemsrotet i Den katolske kirke.

Trossamfunnet ble i februar anmeldt for medlemsjuks av Fylkesmannen i Oslo og Akershus. Deretter ble biskop Bernt Eidsvig og bispedømmets økonomisjef siktet for grovt bedrageri.

– Det er riktig at det foreslås sanksjoner ved brudd på vilkår for utlevering, herunder tap av rett til å få utlevert opplysninger fra Folkeregisteret, sa Næsje til Dagen torsdag.

Nå viser det seg imidlertid at det allerede finnes en hjemmel som gir myndighet til å nekte virksomheter innsyn i Folkeregisteret. Skattedirektoratet kan nemlig ved mistanke om uregelmessigheter ha rett til å kontrollere informasjonssikkerheten.

Etaten kan også fjerne en virksomhets tilgang til Folkeregisteret med øyeblikkelig virkning dersom opplysningene misbrukes.

Vil ikke kommentere

Harald Hammer, underdirektør i Skattedirektoratets rettsavdeling, forklarer at den eneste forskjellen om Siv Jensens forslag slår gjennom, vil være at misbruk av Folkeregisteret da også kan gebyrlegges.

– Har denne hjemmelen noen gang blitt brukt?

– Ja det har den, men så vidt vi har oversikt over ikke overfor noen trossamfunn.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Har Den katolske kirke i Norge fremdeles tilgang til Folkeregisteret?

– Ja.

– Hvilke vurderinger ligger bak dette?

– Skattedirektoratet kan ikke uttale seg om vurderinger som gjøres i konkrete enkeltsaker, avslutter Hammer, som heller ikke ønsker å kommentere hva Skattedirektoratet har foretatt seg etter at situasjonen i Den katolske kirke ble kjent.

Les også
Fylkesmannen ikke fornøyd med svar fra katolikker
Les også
Krever tiltak etter rot i Den katolske kirkeRevisjonsplikt og Folkeregisteret
Les også
Siv vil straffe trossamfunn som jukserFolkeregisteret
Les også
Katolsk kirke innrømmer medlemsjuks i Nord-Norge