MINNESMERKE: Disse hodeskallene er utstilt i en katosk kirke i Nyamata i Rwanda, for å minnes folkemordet i landet i 1994.

Rwander kjent skyldig i massedrap

Sadi Bugingo (49) er i lagmannsretten kjent skyldig i medvirkning til drap på over 2.000 tutsier under folkemordet i Rwanda i 1994.

Juryen i Borgarting lagmannsrett svarte tirsdag ja på alle de 20 hovedspørsmålene med unntak av ett – som omhandlet et enkeltdrap.

Straffeutmålingen er ventet i midten av januar. I Oslo tingrett ble rwanderen dømt til 21 års fengsel. Bugingo har hele tiden hevdet sin uskyld.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Folkemord

Dette er blant norgeshistoriens lengste juryrettssaker, og det er første gang en norsk jury skal avgjøre skyldspørsmålet i en sak som har tilknytning til folkemord. I tillegg gjelder saken forhold som ligger 20 år tilbake i tid – og der det ikke finnes håndfaste beviser.

Det eneste juryen har å støtte seg til, er forklaringene til et hundretalls vitner, 88 av dem fra samme land som tiltalte. Omkring 40 av dem er blitt hentet fra Rwanda for å vitne i saken.

16 uker

I 16 uker har juryen og de tre fagdommerne lyttet til forklaringene. Ingen av vitnene skal ha sett den tiltalte fysisk delta i drapene, der både jungelkniver og skytevåpen ble brukt, men mange har forklart at Bugingo var på åstedene.

At mange av vitnene har forklart seg på sitt lokale språk, har vært en ekstra utfordring.

Rwanderens forsvarer, advokat Brynjulf Risnes, har ment det er grunn til å tro at mange vitnene har løyet.

– Det henger sammen med at tiltalte som hutu og rik forretningsmann tilhører en gruppe som mange mener sto bak folkemordet, uttalte han til NTB i forkant av kjennelsen.