Bildet viser minnestedet for Srebrenica-massakren. Det ligger i Potocari i nærheten av Srebrenica i Bosnia og Hercegovina. Foto: Dado Ruvic / Reuters / NTB scanpix

FN nærmer seg et oppgjør om Srebrenica-massakren

Serbias statsminister Aleksandar Vucic skal delta når Bosnia markerer at det er 20 år siden Srebrenica-massakren lørdag.

Samtidig skaper et resolusjonsutkast ny strid i FNs sikkerhetsråd om massakren skal karakteriseres som folkemord.

MENINGER: Bosnjakene og borgerkrigene

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I utkastet til den nye FN-resolusjonen står det bant annet at enhver avvisning av betegnelsen «folkemord» fordømmes, og at «å akseptere de tragiske hendelsene i Srebrenica som et folkemord, er en forutsetning for forsoning».

Resolusjonen kommer samtidig som verden minnes at det er 20 år siden massakren av rundt 8.000 bosnjakiske gutter og menn i Srebrenica i Bosnia-Hercegovina mellom 13.-17. juli 1995.

Trolig russisk veto

Russland stiller seg svært kritisk til resolusjonen, som er laget av Storbritannia. Russlands viseambassadør til FNs sikkerhetsråd Petr Iljitsjov sier at resolusjonen kun bidrar til å skape «mer splittelse» siden den kun fokuserer på «én side av konflikten». Det er foreløpig usikkert om Russland vil bruke sin vetorett mot resolusjonen, som Sikkerhetsrådet vil diskutere i løpet av de neste dagene.

LEDER: Anerkjenn folkemordet på armenerne

Resolusjonen møter også sterk motstand på Balkan, hvor blant andre statsminister Vucic i likhet med sine forgjengere har nektet å omtale massakren som folkemord. Men Vucic sier nå at han skal delta på markeringen. Han har sagt han ønsker å forbedre forholdet til Sarajevo.

– Det er på tide å vise at vi er klar for forsoning, og at vi er klare til å bøye våre hoder for andre folkeslags ofre, sier Vucic.

– Disse menneskene har navn. Vi fordømmer hver eneste av disse forferdelige forbrytelsene og vil dømme alle de kriminelle, lover Vucic før lørdagens markering.

Minnes ofrene

Bosnia holder en nasjonal minnemarkering lørdag 11. juli, som er innført som offisiell minnedag av EU.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Srebrenica-massakren er regnet som en av de verste krigsforbrytelsene i Europa etter den annen verdenskrig, og både FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia (ICTY) og Haag-domstolen (ICJ) har fastslått at Srebrenica-massakren var et folkemord.

Les også
Fikk verdenskjent varsler til Norge
Les også
Journalist beskyldes for å ha diktet opp krigsreportasjer
Les også
Bistand til bedre styring virker ikke
Les også
Anundsen vil sende asylsøkere i fengsel
Les også
Paven til Bosnia for å fremme forsoning