Startskudd i FN for valg av Bans arvtaker

FNs sikkerhetsråd har sin første avstemning torsdag om hvem de mener skal bli generalsekretærs Ban Ki-moons erstatter.

FN har fått mye kritikk for å skjule prosessen bak valgene av personer til toppjobben. I et forsøk på å gjøre prosessen mer åpen, vil man i år gi alle de 193 medlemslandene mulighet til å delta i åpne høringer av hver kandidat.

– Det er helt nytt at man prøver dette, men det innebærer likevel atSikkerhetsrådet vil fortsette å ha en avgjørende innflytelse og sikre sine nasjonale interesser når de velger generalsekretær, sier Mats Karlsson.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han er direktør ved det svenske utenrikspolitiske institutt og har tidligere vært visepresident iVerdensbanken med ansvaret for FN-relasjoner.

– Ikke så dramatisk

Danmarks tidligere utenriksminister Mogens Lykketoft, som nå fungerer som president i FNs hovedforsamling, er drivkraften bak reformarbeidet, og han mener spillereglene nå er i endring.

Petter Wallensteen, professor i freds- og konfliktforskning vedUppsala universitet, er ikke villig til å trekke det så langt.

– Generalforsamlingen får riktignok noe mer innflytelse i og med at man på denne måten tar initiativ til valgprosessen. Likevel er ikke endringene så dramatiske, sier han.

Rent formelt vil det fortsatt være Sikkerhetsrådet som innstiller på hvem som bør velges, mensHovedforsamlingen får det siste ordet.

FNs hovedforsamling åpner sin neste sesjon i september.

Første kvinne?

Ban Ki-moons erstatter skal tiltre stillingen som FNs generalsekretær i januar 2017, og mange ønsker at det for første gang i FNs 70-årige historie blir en kvinne.

Tolv kandidater har hittil meldt seg på i kampen om å bli FNs neste generalsekretær. Halvparten av dem er kvinner.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

De erIrina Bokova fra Bulgaria, som leder FNs organisasjon for utdanning, Moldovas tidligere utenriksminister Natalia Gherman, Kroatias utenriksminister Vesna Pusic, New Zealands tidligere statsministerHelen Clark, Argentinas utenriksminister Susana Malcorra og FNs tidligere klimasjef Christiana Figueres fra Costa Rica.

Det er likevel mye som taler imot at det blir kvinne. FN er en mannsdominert organisasjon der flertallet av delegatene er menn. Kvinner innehar kun 25 prosent av de høyeste stillingene i verdensorganisasjonen.

– Trenger tyngde

StatsministerErna Solberg (H) er blant dem som gjerne ser en kvinne på toppen av verdensorganisasjonen, men kjønn er ikke det viktigste kriteriet.

– Først og fremst må vi få en leder som er tung nok til å løfte fram de store globale agendaene. Det er flere dyktige damer blant kandidatene, men vi må se hvem som kan bygge gode nok allianser, sier hun til NTB. Samtidig er hun tydelig på hva slags leder hun ikke ønsker seg for FN.

– Vi bør ikke velge en leder som blir et minste felles multiplum. Vi trenger noen som sørger for å løfte FN inn i vanskelige internasjonale situasjoner med mange uropunkter og utfordringer.