Dansk forsker mener returavtalen har store problemer

Brussel (NTB-Ritzau): En avtale om at EU skal returnere båtflyktninger og migranter til Tyrkia og ta imot et tilsvarende antall kvoteflyktninger fra Tyrkia, er både kjærkommen og problematisk, mener forsker.

En slik avtale ventes å bli vedtatt på toppmøtet mellomEU ogTyrkia torsdag og fredag. Det konkrete innholdet er ennå i støpeskjeen, men denne uken ble det kjent at de europeiske topplederne åpner for at alle flyktninger og migranter som tar sjøveien tilHellas, skal returneres til Tyrkia.

I bytte skal europeiske land ta imot et tilsvarende antall syriske flyktninger fra Tyrkia og fordele dem seg imellom. Tyrkia skal også få omfattende økonomisk støtte.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Lovende

Migrasjonsforsker Martin Lemberg-Pedersen ved Centre for Advanced Migration Studies veduniversitetet i København mener deler av avtalen ser lovende ut.

– Tanken om en massiv flytting av flyktninger fra nærområdene til blant annetEuropa, er en av få mulige løsninger som for alvor kan snu fluktdynamikken vi har sett i 2015, sier han.

Han påpeker imidlertid at den foreløpige avtaleteksten så langt ikke innebærer nye forpliktelser for EU-landene til å ta imot flyktninger som skal fordeles.

Medlemslandene ble i september i fjor enige om å fordele 160.000 asylsøkere seg imellom over to år i en storstilt dugnad. Dette arbeidet har gått svært langsomt, og bare 885 flyktninger er så langt blitt fordelt.

Stort antall

Hittil i år har nærmere 130.000 flyktninger og migranter risikert livet i skrøpelige farkoster overEgeerhavet, flesteparten av dem syrere.

Dersom denne strømmen fortsetter, vil avtalen med Tyrkia føre til at europeiske land må bosette et stort antall flyktninger.

– Det kommer til å bli utrolig mange som må bosettes, men dette er positive toner og kjærkommen realisme, sier Lemberg-Pedersen.

Bryter konvensjoner

Han ser likevel store problemer med avtalen, særlig med returen av alle flyktninger fra Hellas til Tyrkia. Flyktninger kan i praksis vil bli fratatt retten til å søke asyl i Europa, frykter han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Avtalen innebærer at alle flyktninger som kommer til Hellas deporteres tilbake til Tyrkia, men det er bare syrere som skal fordeles blant EU-landene.

– På denne måten blokkerer man for adgangen til asylprosedyrer, og det er et potensielt brudd på en rekke konvensjoner, blant dem flyktningkonvensjonen og EUs charter om grunnleggende rettigheter, sier Lemberg-Pedersen.

Han stiller også spørsmål ved om Tyrkia er et trygt land å returnere til.

– Det kan diskuteres, siden Tyrkia nå fører krig på to fronter. De har også deportert syrere og irakere tilbake til krigssoner, så EU kan ikke garantere at det skjer igjen, sier han.