MOBILFRITT: Av de totalt 1016 spurte i undersøkelsen svarte 72 prosent at de kunne tenke seg mobilfrie soner under konserter, ­gudstjenester eller andre typer forestillinger. Illustrasjonsfoto: Markus Plementas, KPK

Ønsker mobilfrie soner i kirkene

En ny undersøkelse viser at et flertall av nordmenn vil ha mobilfrie soner i kirken. – Flere vil være reelt tilstede under gudstjenestene, tror generalsekretæren i Norges Kristne råd.

I en undersøkelse fra Norstat gjengitt av NRK fremkommer det at et flertall av nordmenn vil ha et mer mobilfritt samfunn ved å innføre mobilfrie soner.

Av de totalt 1016 spurte i undersøkelsen svarte 72 prosent at de kunne tenke seg mobilfrie soner under konserter, gudstjenester eller andre typer forestillinger.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mer tilstede

Generalsekretær i Norges Kristne råd, Knut Refsdal, tror folk vil være tjent med mobilfrie soner under gudstjenestene.

– Mobilfrie soner i kirken er ikke en mening som har vært drøftet utførlig i Norges Kristne råd. Når det er sagt viser jo også undersøkelsen at nordmenn ønsker mer mobilfrie soner.

– Selv tror jeg gudstjenesten er en såpass annerledes arena at det å virkelig ta del i en gudstjeneste – være deltaker, ikke tilskuer – forutsetter at man ikke er på nett, sier Refsdal til KPK.

Ikke forbud

I undersøkelsen svarte 90 prosent av de spurte over 50 år at de kunne tenke seg mobilfrie soner under konserter og gudstjenester, mens bare 41 prosent av de under 30 år er enige om det samme.

For deltakere i 30- og 40-årene er henholdsvis 63 prosent og 71 prosent enige om at mobilfrie soner under konserter og gudstjenester er en god løsning.

– Jeg tror ikke noe forbud er veien å gå, men ved å snakke om hva mobilen gjør med oss og oppfordre folk til å tenke over hvorvidt man ønsker å bruke den i en gudstjeneste eller ikke, så tror jeg flere vil velge en tilstedeværelse her og nå framfor en påslått mobil, sier Refsdal.

LES: Den nye misjonsvirkeligheten

Ingen løsning

Både på StudentFORUM (nasjonal samling for studenter) og med traineene i Laget (NKSS) har det vært tatt i bruk elementer fra retreat-bevegelsen med stille retreat uten telefon.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi har fått veldig positiv respons på at vi oppfordrer folk til å skru av og legge vekk telefonen under stille retreat, sier prosjektleder for traineer og nasjonale konferanser i Laget, Tove Tuntland.

Hun mener derimot at mobilfrie soner under gudstjenester ikke er veien å gå.

– Vi bruker mobilen og Ipaden til så mye mer i dag enn bare til å surfe, ringe og sende SMS. Jeg vet med meg selv at når jeg er på gudstjenester liker jeg å bruke ipaden til å ta notater. Jeg tror det hadde hatt mer for å sette telefonen i flymodus under gudstjenesten, sier Tuntland.

Engasjér deg!

TIPS OSS om saker / temaer du vil at vi i Dagen skal skrive om: Engasjér deg!

*** Prøv Dagen i 1 måned for bare 1 krone.

Følg gjerne Dagen på Facebook

Dette skjer i Kristen-Norge: Stevneguiden.no er Kristen-Norges gratis møte-og stevneoversikt (det er også gratis å annonsere!)

UKENTLIG NYHETSBREV: Få noen av de viktigste nyhetssakene og debattene rett i epostkassen. Meld deg på her!


Få nyhetsbrev fra Vebjørn Selbekk:
« Hver dag sender jeg deg noen utvalgte saker og debatter som jeg mener at du bør lese! Klikk her for å melde deg på det daglige nyhetsbrevet»

Dagen er Norges eldste kristne dagsavis. På papir siden 1919. Vi gir ut avis seks dager i uken og har abonnenter over hele landet. Vi har også en eavis som kan leses hvor som helst - og når som helst.

DEBATT: dagensdebatt.no kan du selv skrive egne innlegg og publisere dem direkte på nett. Og kanskje bruker vi også innlegget ditt i avisen Dagen.

Dette skjer i Kristen-Norge: Stevneguiden.no er Kristen-Norges gratis møte-og stevneoversikt (det er også gratis å annonsere!)

ISRAEL: Få med deg nyheter fra Israel og hør podcast fra Israel-korrespondenten

ANDAKT: Følg gjerne vår andakts- og inspirasjonsside

MENIGHET: Les vår faste spalte Menighetsdoktoren

HUMOR og skråblikk finner du i Krykkjebakkposten.

TWITTER: Dagen og DagensDebatt

Les også
PST: Ekstrem islamisme er den største terrortrusselen
Les også
Laber stemning for nord-koreanar som nabo
Les også
Kjære kvinner- og landsmenn
Les også
Norges nye mann i Israel
Les også
Den nye misjonsvirkeligheten