To drept og flere såret i knivangrep i Finland

To personer er drept og ni såret i et knivangrep i den finske byen Åbo. På det nåværende tidspunkt etterforskes ikke angrepet som terror, ifølge politiet.

En mistenkt er skutt og pågrepet og får behandling på sykehus, men politiet leter etter flere mulige gjerningsmenn. Politiet har sikret seg kniven til den antatte gjerningsmannen.

Det opplyste finsk politi på en pressekonferanse fredag kveld, ifølge kringkasterenYle.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– På det nåværende tidspunkt etterforskes dette ikke som et terrorangrep, uttalte politiet på pressekonferansen. Samtidig vil de ikke utelukke muligheten for at angrepet kan vise seg å ha vært en terroraksjon.

– Ung kvinne skrek

Ifølge en representant for universitetssykehuset i Åbo er ni personer skadd. To voksne personer er blitt akuttoperert.

De første meldingene om angrepet kom ved 15.45-tiden norsk tid fredag. Folk skal ha blitt angrepet på både Salutorget og Trätorget i sentrum av byen. Bilder viste flere ambulanser og det som så ut som en tildekket kropp liggende på bakken.

– Vi hørte at en ung kvinne skrek høyt i hjørnet av torget. Vi så en mann på torget, en kniv glimtet og ble viftet i luften. Jeg forsto at han hadde knivstukket noen, sier Laura Laine til den finske rikskringkastingen.

Hun sier hun sto om lag 20 meter fra stedet der knivstikkingen foregikk på Salutorget.

Den antatte gjerningsmannen ble pågrepet klokka 16.05.

Kvinne med barnevogn

IfølgeIlta-Sanomat ble blant annet en kvinne med barnevogn angrepet av en mann med en stor kniv.

Et øyenvitne har opplyst at vedkommende så tre menn som sprang og ropte «Allahu Akbar» – «Gud er størst» på arabisk, noe som er et vanlig kamprop blant ytterliggående islamister. Men dette er foreløpig ikke bekreftet av andre kilder. Under pressekonferansen kunne ikke politiet bekrefte disse opplysningene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Øyenvitner har også hørt et eller flere smell.

Skutt i beina

Politiet skriver selv på Twitter at de har skutt en mistenkt gjerningsmann i beina og pågrepet ham. Men de leter fortsatt etter flere personer som kan være innblandet i angrepet.

Innbyggerne i Åbo er blitt bedt om å unngå sentrumsområdet, og folk i kjøpesenteret Hansakvarteret og hovedbiblioteket er evakuert. De som jobber i butikker i området, ble etter angrepet rådet til å holde seg innendørs, melderYle.

Økt beredskap

Like etter hendelsen skjerpet politiet beredskapen på den internasjonale flyplassen ved Helsingfors og på jernbanestasjoner. Det er også innført styrket grensekontroll.

Finlands statsminister Juha Sipilä skriver på Twitter at regjeringen følger med på det som skjer i Åbo, og at den skal samles senere fredag i forbindelse med hendelsen. Statsministeren, president Sauli Niinistö, finansminister Petteri Orpo og innenriksminister Paula Risikko har allerede snakket sammen om angrepet.

Åbo ligger sørvest i Finland og har cirka 177.000 innbyggere. Byen, som på finsk heter Turku, er landets femte største.