Menigheten kan miste alt

Mange millioner er gått tapt, medlemmer melder seg ut, ledere er sykmeldt, familier splittet – og om to år kan menigheten stå uten noe 
sted å samles.

Etter mange års innsats og store investeringer i et stort, flott prosjekt i Hamar sentrum, er situasjonen dramatisk og dyster forpinsemenigheten Filadelfia, som kan ha tapt mer enn tidligere meldt.

De har lenge sett fram til noe å feire. I stedet ser store planer ut til å gå fullstendig i vasken.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Milliontap

I K54-kvartalet er det prosjektert leiligheter i flere etasjer, kongressal, menighetskontorer, blandet næringsvirksomhet og parkeringsanlegg i sokkelen.

Dagen meldte 24. mai at menigheten har tapt 7,5 millioner gavekroner på prosjektetSentrumshagen hvor menighetens nye hovedkvarter skulle ligge.

Men situasjonen skal etter det Dagen erfarer være verre enn som så. For i 2013 solgte menigheten lokalene sine i Seminargata 31 i Hamar for omkring 13 millioner kroner. Ifølge fersk informasjon har de i dag 4,3 millioner kroner igjen i banken. Resten av salgssummen er trolig gått tapt.

Et ubekreftet regnestykke viser derfor at så mye som 15 millioner kroner kan være borte i Sentrumshagen-eventyret, i så fall dobbelt så mye som tidligere antatt.

Har gitt mye

I snitt har hvert av Filadelfia Hamars 626 medlemmer gitt nesten 12.000 kroner til prosjektet. I virkeligheten har ikke menigheten så mange medlemmer som er med å dra det lasset. Høsten 2014 oppga pastorKjell Erichsen at 250-300 personer var med på møtene, medregnet omkring 90 barn.

Til Hamar Arbeiderblad sierDavid Armann Syversen – menighetsmann og gjenganger i flere styrer knyttet til Sentrumshagen – at menigheten har 350 aktive medlemmer.

Regner man at 300 aktive medlemmer bærer økonomien, har hvert medlem gjennomsnittlig bidratt med 25.000 kroner til tomta i K54-kvartalet. Så langt har det resultert i et bykvartal bestående av stein og grus, men ingen byggeaktivitet.

20. mai vedtok generalforsamlingen i selskapet K54 Eiendom AS, der Filadelfia eier 6,5 prosent, avvikling og salg av eiendommen, fordi det var slutt på pengene. Med det var 7,5 millioner kroner tapt for menigheten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hvis det totale tapet er på 15 millioner kroner, representerer dette 50.000 kroner pr. aktivt medlem.

Fra glød til død

Dagen presenterte prosjektet i Hamar i en større artikkel i november 2014. Den høsten var vyene store og begeistringen påtagelig.

Vi møtte de sentrale aktørene i menigheten til intervjuer og fotografering:Morgan Fosstveit, som nå er fungerende styreleder og daglig leder, David Armann Syversen, som sitter i de fleste Sentrumshagen-styrene,Svein-Robert Solberg, som er fungerende pastor, Steinar Kirkeng og pastor Kjell Erichsen som nå er sykmeldt.

De var alle oppglødde, selv om de var klar over faren for nye overraskelser. De hadde alt støtt på noen.

– Ved utgangen av 2012 og tidlig i 2013 hadde vi all grunn til å se på prosjektet som dødt, fortalte pastor Erichsen.

Man kom seg over den kneika gjennom en aksjeutvidelse som ga økt kapitalinngang. Siden er det lite som har gått helt som det skulle, og forsøket på nok en emisjon strandet 20. mai.

Inngikk kontrakt

16. oktober 2013 inngikk Filadelfiamenigheten kontrakt med utbygger, firmaet Betonmast, som ga menigheten rett og plikt til å kjøpe en seksjon på 2.500 kvadratmeter av bygningsmassen i K54-kvartalet. Det omfattet blant annet en konferansesal med plass til 800 mennesker. Beregnet prislapp: 55 millioner kroner.

Senere samme måned godkjente medlemsmøtet at Filadelfias lederråd kunne inngå kjøpekontrakt med forbehold om finansiering. Finansieringen kom ikke i orden, og man undersøkte i stedet muligheten for en leieavtale med innbakt kjøpsopsjon. Menighetsmøtet godkjente i januar 2014 en slik leieavtale som ble inngått i april samme år, med det påkrevde to tredjedels flertall i menighetsmøtet i ryggen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kostnadssprekk

I informasjon til menighetens medlemmer vinteren og våren 2016 gjøres det rede for prosessen rundt Sentrumshagen. Menigheten hyret inn advokat Heidi Ekrem, som detaljert har fremstilt saken.

Prosjektet var ved inngangen til 2016 på vei til å få en pris som var dobbelt så høy som antatt, skriver hun.

I hennes framstilling står det også at et forsøk på å finansiere et seksjonskjøp høsten 2015 var mislykket. Og byggekostnadene på konferansesalen var nå beregnet til 100 millioner kroner. Advokaten anbefalte da menighetsledelsen å benytte seg av en kanselleringsrett avtalt med utbygger. Målet burde være «å manøvrere Filadelfia inn i en posisjon til å forhandle frem en forutsigbar og klar avtale».

I februar vedtok menighetsmøtet å godta en ny leieavtale med utbygger, men uten to tredjedels flertall.

Siste akt

Morgenstjernen Eiendom AS, medEirik Daniel Hansen som eier, er største eier i K54 Eiendom med 8,7 prosent. Da K54 Eiendoms generalforsamling kastet kortene 20. mai, fikk Morgenstjernen tilslaget på å kjøpe prosjektet.

De siste dagene har Morgenstjernen forsøkt å få Filadelfia med i et nytt eierselskap, men lederrådet er ikke innstilt på dette.

– Vi mener det er urealistisk å få på plass nye 25-35 millioner kroner til egenkapital og innredning, skriver rådet foran menighetsmøtet tirsdag kveld. Lederrådet ønsker ikke å gå videre med tilbudet fra Morgenstjernen.

Alt tyder dermed på at Filadelfiamenigheten i Hamar er permanent ute av prosjektet Sentrumshagen – kanskje med så mye som 15 millioner kroner tapt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Veldig betent

Dagen er kjent med at flere har meldt seg ut av Filadelfia Hamar på grunn av byggesaken. Pastor Erichsen er 80 prosent sykmeldt etter å ha fått ja fra mindre enn to tredjedeler av menighetsmøtet da han ba om tillitsvotum. Uenigheten er dyp, og splittelsen går dels på tvers av familier.

I sin siste bulletin til medlemmene skriver lederrådet: «Dessverre har byggesaken ført til at mange medlemmer sliter med vonde følelser og brutte relasjoner. Vi ser at saken har blitt veldig betent, noe som dessverre har ført til at flere og flere ikke vil være med lenger. Dette bekymrer oss og vi ser at vi trenger å gå inn i en periode med forsoning og tilgivelse.»