Vebjørn Selbekk, sjefredaktør i Dagen.

Selbekk i strupen på falske nyhetssider

– Parasitter som utnytter andres merkevarer for å spre fake news er noe vi har særdeles lite til overs for, sier Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk etter at et nettsted med navn «Dagmagasinet» hevdet at utenlandske flagg på 17. mai ville føre til bot.

Redaktør i Dagen, Vebjørn Selbekk, sier til Medier 24 at Dagen vil gå juridisk til verk for å stoppe nettsteder som etterligner deres merkenavn og produserer falske og usanne nyheter.

Den aktuelle saken er en artikkel fra et nettsted som kaller seg Dagmagasinet der det hevdes at man kan få 4500 kroner i bot for å gå med utenlandske flagg på 17. mai.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Faktasjekknettstedet faktisk.no avslørte tidligere denne uka at denne «nyheten» er fullstendig usann. Saken består av til dels oppdiktede navn, og til dels falske sitater fra virkelige personer.

– Det er ikke første gang noen har lagt seg nært opptil Dagen-navnet, og vi vil gjøre alt vi kan for å stoppe det, sier Selbekk til Medier 24.

Avisen Dagen gikk tidligere under navnet Dagen Magazinet. Dagmagasinet kan også assosieres med Dagbladet og Dagsavisen.

– Vi er allerede i gang juridisk for å forsøke å stoppe et slikt nettsted, og vi vil gjøre det samme her, sier Selbekk.

Skjult eier

Det eneste som står oppført på domenenavnet Dagmagasinet.com er adressen til det amerikanske hostingselskapet Domainsbyproxy, et selskap som, ifølge Medier 24, brukes av eiere som ønsker å skjule identiteten sin, inkludert flere svindelforetak.

Artikkelen skal være delt nesten 20 000 ganger, inkludert av Facebook-grupper med negative holdninger til muslimer og innvandring.

Piske opp stemning

Professor i medie- og samfunnsfag ved Universitetet i Stavanger, Helle Sjøvaag, tror hensikten med den falske artikkelen er å piske opp stemningen.

– Det er som regel tre hensikter med slike «nyheter». Det ene er politisk og ideologisk, det andre er å generere inntekter og det tredje er ren trolling. Resten av sakene på nettsiden virker ser ut til å være laget for å tjene penger på samme måte som bladet, sier Sjøvaag til Medier 24.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hun synes det er interessant at Dagmagasinet har denne setningen nederst på siden sin: «Dagmagasinet ønsker å fylle hverdagen med humor og nyheter. En lett blanding av morsomme og spennende saker som engasjerer og oppfordrer til sosial aktivitet».

– Det er typisk at man forkler seg bak et tilsynelatende seriøst navn. Samtidig er «disclaimeren» nederst på siden ny og interessant. Ettersom de neppe følger redaktørplakaten, kan det være en måte å beskytte seg selv på, sier hun.

Les også
Foreslår fengselsstraff for falske nyheter
Les også
Årets nyord er «falske nyheter»
Les også
Falske Venstre-brosjyrer i postkasser
Les også
Aung San Suu Kyi skylder på «falske nyheter»
Les også
Norsk-ledet forskerteam har avslørt falske Dødehavsruller
Les også
Byrå med falske Guterres-sitater