Politiet samarbeider med fadderuken

Selv om høyt alkoholforbruk har blitt et stempel på fadderuken, prøver NLA 
å ha gode alternativer for de som ikke drikker.

Hvert år arrangeres det fadderuker for nye studenter ved landets utdanningsinstitusjoner. Til tross for at det nok er mange vennskap som knyttes på denne måten, er det ikke til å komme unna at fadderuken baserer seg på et tungt alkoholforbruk for de fleste. Som en motvekt har politiet valgt å samarbeide tettere med høyskoler og universiteter i Bergensområdet.

Faddere

Fadderordningen er basert på frivillighet, og det er god stemning blant fadderne når de møtes i auditoriet påNLA for å få en innføring i hvilke oppgaver de har foran seg. I tillegg til studentene som leder fadderordningen, får fadderne også besøk av politi og en representant fra prosjektet Lykkepromille.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kristin Vatsvog og Kristina Helen Flo er begge faddere i år og venter spent på å få utdelt hvite t-skjorter med ”fadder” på. De tror at det er mindre drikkepress her enn andre skoler, men at det likevel kan oppleves sånn for enkelte.

– Det kommer veldig an på hva fadderne gjør og hvordan de forholder seg til det.

De forteller at de selv ikke opplevde at det var mye drikking av alkohol da de var fadderbarn.

– Da var det nesten flaut å drikke.

Mindre fokus på alkohol

Dagen er med når politiførstebetjent Dara Nazari underviser fadderne på NLA Høgskolen.

– Det er nok kanskje mindre drikking her enn andre skoler, sier Nazari til fadderne.

Sandra Myklebust Sande er en av lederne for fadderordningen på NLA. Hun mener at det at NLA er en kristen skole gjør at det er mindre fokus på alkohol enn andre utdanningsinstitusjoner. Hun forteller også at det er mange av de som vil være faddere som også ønsker å vise at de er edru.

– Vi blander sammen alle grupper sånn at det også er faddere som ikke drikker. Det gjør det lettere for andre å velge vekk alkohol.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Blant eksempler på dette trekker hun frem en hendelse på dette fra fjorårets fadderuke.

– Vi hadde et fadderbarn som ikke drakk i det hele tatt gjennom fadderuken, men som likevel ble kåret til årets fadderbarn. Selv om han ikke drakk, var han likevel med på alle aktivitetene, og til og med den siste som gikk hjem på kvelden. At han gikk foran med et så godt eksempel tror jeg bidro til at færre elever drakk i fjor.

Hun forteller at fokuset for fadderordningen skal ligge på det å bli kjent, og at skolen i stor grad vektlegger alkoholfrie alternativ.

Politiet

Politiet har engasjert seg i fadderuken siden 2013. Politiførstebetjent Dara Nazari mener at dette har bidratt til en tryggere feiring. Han forteller at feiringen var langt verre i tidligere år, men at økt bevissthet fra fadderne selv har endret dette.

– Det har vært en positiv endring. Siden det er så mange faddere ute og passer på, skjer det lite uhell. I fjor gikk det veldig bra.

Politiets arbeid består i tillegg til undervisning, også i patruljering.

Nazari fremholder at det er viktig at det er elevene selv som tar initiativ til en trygg fadderuke.

På dagsplanen står de generelle temaene som narkotika, overgrep og støy. Selv om det er fadderuke, gir det ingen legitimitet for å bryte loven.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han forteller at det beste man gjør er å adlyde politiet. Å nekte å oppgi informasjon eller motsette seg pålegg, kan få store konsekvenser.

– Høflighet er koden. Hvis du er høflig mot politiet, vil de være det samme.

Lykkepromille

Sammen med politiet deltar det også en representant fra Lykkepromillen, et prosjekt fra Studentsamskipnaden i Bergen, som også har formaninger til fadderne.

Hun vektlegger at det er viktig å være konsekvent i forhold til hvordan man oppfører seg og også hvilke språkbruk man velger.

– Det er for eksempel ikke tilfeldig om dere sier å ta med drikke eller ta med alkohol. Det må dere tenke på, sier hun til fadderne.