REAKSJONER: Steinar Kristiansen (til venstre) og Øyvind Valvik står bak boka Levende tro, som denne uka har gått ut til alle husstander i Kristiansand. Det har ikke alle mottakerne satt pris på.

Rasende reaksjoner på kristen bok

Kristne ledere i Kristiansand vil rulle ut en rød løper for samtaler om tro og har delt ut en bok til alle byens husstander. Nå roper noen på forbud mot troslitteratur i postkassene.

Sinnene er i kok hos et ukjent antall sørlendinger som har fått bokaLevende tro gratis i postkassa. Med reservasjonsmerke mot uadresserte sendinger, har de trodd at de slapp å få uønskede religiøse trykksaker levert hjem. Men så enkelt er det ikke.

Niklas Dimitri Halseide er blant dem som har reagert på boka. Sammen med flere andre har han tatt til orde for at slik litteratur ikke skal kunne distribueres fritt til alle.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

*Debatten går varm på våre Facebooksider - les mer her

Se innslaget i NRK:

 

– Til hjelp

Boka er en samling korte vitnesbyrd og andakter, forfattet av 31 lokale kristenkjendiser og utgitt av predikantnettverketSammen for byen.

– En sånn bok kan kanskje være til hjelp for noen som ikke våger stå fram som kristne, sier håndballstjernen Kristine Lunde-Borgersen til Kristiansand-avisa Fædrelandsvennen.

Hun er en av bidragsyterne som forteller om sitt gudsforhold i den lille boka. Tolv av dem er avbildet på forsiden, blant dem Lunde-Borgersen, biskop Stein Reinertsen i Agder og Telemark, næringslivsmannen Kurt Mosvold og Kristiansands varaordfører, Jørgen Kristiansen.

Nett-TV: Varaordføreren var i forrige uke en av mange som talte på den kristne konferansen Oslo Symposium.Du kan se hans tale - og de andre i opptak her.

Skjelles ut

Steinar Kristiansen, varaordførerens bror, er mannen med idéen som får enkelte til å gripe dypt i skjellsordposen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kristiansanderen Niklas Dimitri Halseide har etter eget utsagn lest igjennom Bibelen to ganger og har solid bakgrunn fra søndagsskolen inntil han ble 15. Ifølge NRK er 48-åringens reaksjon på trosboka slik:

– Jeg får lyst til å spy.

Dette er for øvrig et av hans mildere utsagn. NRKs hovedkilde i en nettartikkel tirsdag har på sin Facebook-profil en lang tirade krydret med bannskap, kraftuttrykk og sterke utfall mot dem som står bak boka.

– Sjelden har jeg blitt så opprørt over noe som er lagt i postkassen min som i dag, skriver han.

Halseide reagerer på «en haug av kristne historier, bibelvers og annen misjonering frembragt av mer eller mindre kjente kristiansandere som etter sigende bryr seg om meg og at jeg skal få oppleve en levende tro».

Han kaller innholdet «kristent visvas» og synes det er frekt å levere ham slikt. Nå ber han avsenderen komme og hente boka. Flere andre i samme tråd melder at de har kastet boka rett i søpla, sammen med reklametrykksaker.

36.000 bøker

Boka er trykt i 36.100 eksemplarer. Samtlige husstander i Kristiansand fikk den mandag denne uken, og reaksjonene har ikke latt vente på seg.

– På Flekkerøya har de prøvd dette et par år, og de har også gjort det i Søgne. Det har gitt litt erfaring med hvordan det har fungert. Vi har tenkt at det å formidle noen vitnesbyrd fra lokale kjendiser kunne vekke en interesse for å høre hva naboen har å si om sin kristne tro, at det fører til en nysgjerrighet og kan bli en innledning til samtaler. Å komme i gang med å snakke om dette kan være litt problematisk for oss som er kristne. Med en slik bok legger vi ut den røde løperen, sier Øyvind Valvik, leder for predikantforumetSammen for byen.

Få reaksjoner

– Reaksjonene som er kommet, var veldig ventet. Vi har vel fått 10-20 negative tilbakemeldinger, sier pinsepastor Valvik.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

De fleste som har reagert, er folk som ikke ønsker reklame i postkassa, trolig uavhengig av innhold.

– Vi undersøkte med Norpost som har delt den ut for oss, og siden vi ikke skulle selge noe, mente de dette var en trykksak og ikke reklame. Så er det noen som likevel mener at vi trår over en grense, konstaterer Valvik.

Posten Norge opplyser til Dagen at alle uadresserte sendinger regnes som «reklame» hos dem, uansett hva innholdet er. Deres linje ville medført atLevende tro ikke ville havnet i merkede postkasser.

Noen mottakere reagerer på boka fordi de generelt er imot religiøst materiale. Lignende holdninger framkommer i kommentarfeltene i byens aviser og på NRK Sørlandet.

Blitt en snakkis

Forlegger Steinar Kristiansen sier han bare ser positivt på reaksjonene, også de negative.

– Jeg opplever det veldig flott at folk gir uttrykk for det de tror på. Det er topp at de er tydelige, og jeg vil gjerne være i dialog med dem som tenker annerledes enn oss kristne. Både landet vårt og byen vår er tjent med en åpen dialog om trosspørsmål, sier Kristiansen, som har vært i alle lokale mediekanaler denne uka, og trosboka er blitt en snakkis – i alle fall på nettet.

I kommentarfeltene går det igjen fra flere at kristne neppe ville ha likt å få muslimske eller hedenske trykksaker i posten. Til dette svarer Kristiansen:

– Hadde jeg fått informasjon fra muslimer, hadde jeg ikke blitt sint, men heller nysgjerrig på hva de står for. Jeg ville ikke hisset meg opp. Men det er helt greit at noen gjør det når de får boka vår. Folk har ulike erfaringer med oss kristne. Det er ikke Jesus de har problemer med, men vi kristne har noen ganger vært dårlige ambassadører for Gud, tror forleggeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han mener kristne ofte misforstås.

– Evangeliet handler ikke om hvor bra du lever, men hvor bra Jesus har levd. Det er det vi ønsker å formidle, ikke at vi er bedre enn andre. Noen kristne kan kanskje være verre enn dem vi henvender oss til, tror Kristiansen, som nok tror at en del mennesker har kastet boka før de har lest den. Dermed vet de ikke hva som blir formidlet i den.