Steinmeier valgt til Tysklands president

Tysklands tidligere utenriksminister Frank-Walter Steinmeier ble søndag valgt til landets nye president.

Steinmeier var på forhånd favoritt til å vinne valget etter å ha sikret seg støtte fra både sitt eget sosialdemokratiske parti SPD og det kristeligdemokratiske partiet til statsministerAngela Merkel.

Valget foregikk i en særskilt føderal forsamling med 1.260 medlemmer iBerlin. Steinmeier fikk 931 av 1.239 gyldige stemmer i første valgomgang. Dermed var det ikke nødvendig med en runde nummer to.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Den tidligere utenriksministeren har markert seg som en kritiker av populisme og ikke minst USAs nye presidentDonald Trump, som han tidligere har kalt en "hatpredikant".

I en rekke meningsmålinger har han figurert som Tysklands mest populære politiker. Han anses som en tillitvekkende mann, som også har fungert som et moralsk forbilde ute i verden.

SPD håper at valget av Steinmeier vil bidra til å øke oppslutningen om partiet fram mot valget på ny nasjonalforsamling i september.

Steinmeier kommer fra stillingen som utenriksminister i koalisjonsregjeringen, som er et samarbeid mellom kristeligdemokratene til statsminister Angela Merkel og sosialdemokratiske SPD.

Han vil erstatteJoachim Gauck (77), en tidligere pastor fra Øst-Tyskland. Den nye presidenten tiltrer 19. mars. Tysklands president har først og fremst en seremoniell rolle.