Lei for manipulering og svermeri

– Vi har ikke alltid hatt kompetansen, erfaringen eller forståelsen vi burde hatt for å ivareta mennesker godt, skriver forstanderteamet i Filadelfiakirken i Oslo i jubileumsboka.

Menigheten gleder seg i helgen over 100 blomstrende år. Samtidig lever de i en erkjennelse av at det har skjedd ting det ikke er grunn til å feire. I stedet må de beklages.

– Sier unnskyld

– Vi sier unnskyld for feil vi har gjort gjennom historien, sierAndreas Hegertun som danner forstanderteamet sammen medDaniel Egeli ogHåkon Jahr.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Beklager dere, eller ber dere om tilgivelse?

– Vi sier unnskyld til en del av dem som ble borte underveis.

– Hva er det dere beklager?

– Vi har en uttalelse langt framme i boka med grunner som vi lister opp, sier Hegertun og viser til en tekst der det blant annet står:

«I en bok som denne er det naturlig at fokus er på våre seire og alt vi gjennom historien er takknemlige for. Alle som har funnet tro, håp og en sak verdt å leve for. Det er i sannhet noe å feire. Samtidig er det midt i dette også en annen og sårere historie som vi ikke kan forbigå i stillhet:Filadelfiakirken har også såret mennesker», står det, henvendt til mange som «gjennom årene har forsvunnet stille ut av fellesskapet».

De skriver at «...oppdragsfokuset i flere tilfeller har skygget for vår evne og vilje til å se enkeltmennesker».

– Manipulerende

Tross mange dyktige ledere, har mangelen på kompetanse, erfaring og forståelse ført til feilsteg:

«Brennende hjerter har helt fra begynnelsen av vært en stor kraft for kirken», står det. Samtidig har ikke lidenskapen alltid vært balansert med visdom:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

«Her har vi flere ganger ikke funnet denne balansen og i stedet blitt manipulerende eller svermeriske. Det er vi lei oss for».