Tilstanden til den 41 år gamle Labour-parlamentarikeren Jo Cox er kritisk, etter at hun torsdag ble knivstukket og skutt på åpen gate i Birstall sørvest for Leeds. Foto: Reuters / NTB scanpix

Kritisk for Labour-politiker som ble skutt utenfor Leeds

Tilstanden er kritisk for den 41 år gamle britiske Labour-politikeren Jo Cox, som torsdag ble skutt på åpen gate i Birstall sørvest for Leeds.

Cox ble angrepet i nærheten av et bibliotek der hun hadde deltatt på en tilstelning, og hun ble etterlatt blødende på fortauet, melder Sky News. Ifølge enkelte meldinger ble hun også knivstukket av angriperen.

BBC melder at en 52 år gammel mann er pågrepet i forbindelse med angrepet, men det er ikke kjent hvem vedkommende er.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

EU-tilhenger

Cox er kjent som tilhenger av fortsatt britisk EU-medlemskap og angriperen skal ifølge enkelte øyenvitner ha ropt «Storbritannia først». Motivet bak angrepet er imidlertid ikke kjent.

Labour-politikeren Jo Cox er kjent som tilhenger av fortsatt britisk EU-medlemskap. Mannen som angrep henne i Birstall sørvest for Leeds skal ha ropt «Storbritannia først». Foto: Reuters / NTB scanpix

En mann i 40-50-årene, som skal ha forsøkt å uskadeliggjøre angriperen, ble lettere såret i angrepet. Mannen skal ha jobbet i et renseri i nærheten og basketaket mellom de to pågikk angivelig i over 15 minutter.

Sjokkerte reaksjoner

Tobarnsmoren Cox, som tidligere arbeidet for hjelpeorganisasjonen Oxfam, ble valgt inn i Underhuset for Labour i 2015. Hun er gift med Brandan Cox, som var spesialrådgiver for tidligere statsminister Gordon Brown.

Statsminister David Cameron gir i en Twitter-melding uttrykk for stor bekymring over meldingene om attentatet på Cox.

– Våre tanker og bønner går til Jo og hennes familie, skriver Cameron.

Labour-leder Jeremy Corbyn kaller meldingen om angrepet på Cox «forferdelig».

Jo Cox ble valgt inn i det britiske Underhuset for Labour i 2015. Foto: Reuters / NTB scanpix

– Jeg er helt i sjokk over nyheten om angrepet på Jo Cox. Hele partiet tenker nå på henne og familien, skriver han på Twitter.

Hjemmelaget våpen

56 år gamle Hithem Ben Abdallah befant seg på en kafé tett ved stedet der angrepet på Cox fant sted og ble øyenvitne til dramaet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det var en modig mann der, og en annen mann med hvit baseballcaps som han forsøkte å få kontroll på. Mannen med baseballcapsen trakk plutselig fram et våpen fra bagen sin, forteller han til BBC.

– Mannen med våpenet gikk noen steg bakover og avfyrte det. Deretter avfyrte han nok et skudd ned mot fortauet, forteller han, og beskriver våpenet som tilsynelatende hjemmelagd.

Cox skal allerede ha ligget såret på fortauet da hun ble skutt av angriperen.

Les også
Erkebiskopen av Canterbury ønsker at Storbritannia forblir i EU
Les også
Britene må få bestemme selv
Les også
Frykter at Storbritannia vil rakne
Les også
Corbyn i hardt vær grunnet bråk om antisemittisme
Les også
Knapp britisk støtte for brexit