F.h. Ekteparet Jøran Birkedal (23) og Hanna Birkedal (21), Kristian Hagen (26) og Marit Hagen (22) fra Vennesla frikirke.

2700 protesterte mot menneskehandel i Norge

Både politikere og nordmenn generelt har ansvar for å stanse moderne slaveri i Norge, mener arrangøren av aksjonen En Dag.

Lørdag troppet deltakere på En dag opp på Karl Johan for å vise sin stille avsky for menneskehandel i Norge.

LES: – Mange lengter etter noe å kjempe for, og ikke bare mot

Artikkelen fortsetter under annonsen.

En stund stod de på en lang rekke fra Oslo S og til krysset foran Slottet med hver sin plakat med påskriften «Not for sale #gjørnoe».

Så samlet de 2700 deltakerne fra 34 menigheter i Norge seg foran Stortinget for å lytte til appeller.

En gjeng på elleve personer fra Vennesla frikirke hadde fylt en minibuss for å bli med på arrangementet i Oslo. Blant dem var Jøran Birkedal (23).

– Vi er her fordi vi ønsker å gjøre noe mot menneskehandel, for å vise at vi bryr oss og at flere kan gjøre noe, sier Birkedal.

– Dette er et innsamlingsprosjekt. Har du tenkt å bli fast giver selv?

– Ja.

Jordbær til 12 kroner

Ofre for menneskehandel i Norge utnyttes til seksuelle tjenester eller tvangsarbeid, ifølge politiets koordineringsenhet for ofre for menneskehandel (KOM) sin tilstandsrapport for 2014.

– Vi som forbrukere må være bevisste hva vi bruker pengene våre på. En jordbærkurv til 12 kroner må få oss til å stille noen spørsmål om hvordan dette finansieres og holdes ved like, sier Kristoffer Stokke, styreleder for aksjonen En Dag til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I fjor hadde politiet 324 personer under oppfølgning, det er åtte prosent flere enn i 2013. Antall anmeldelser av menneskehandel økte også fra 70 i 2013 til 106 i 2014.

– Vi vet at det er store mørketall, sier Stokke.

Etterforske menneskehandel

De aller fleste av kvinnene som fikk bistand i fjor, kommer fra Nigeria. Deretter følger kvinner fra Romania og Filippinene. Rundt ett av ti ofre antas å være mindreårige.

Stokke mener politiet bør få økte ressurser fra myndighetene for å opprette egne etterforskningsstillinger med spesialkompetanse på menneskehandel i alle politidistrikt.

– Det er en forutsetning for at vi skal kunne øke kompetansen og å kunne gjøre menneskehandelsindustrien, som i dag er veldig lavrisiko, til høyrisiko, sier han.

Les også
Håper å skaffe 2000 givere mot menneskehandelEn dag
Les også
Kristen politikk – hva er det?
Les også
Ber om flere ansatte i eldreomsorgen
Les også
De gir ut Kygo-inspirert lovsang mot slaveriEn dagSlaveri
Les også
Vil utrydde menneskehandel i NorgeEn Dag