Al-Shabaab prøver å rekruttere i Norden

En rekke stolte legestudenter sto klar til å ta imot sine diplomer under den høytidelige avslutningen i Mogadishu da en bombe raserete lokalet og drepte 24 mennesker. Selvmordsbomberen var en ung dansk-somalier.

– Det kunne vært meg, sier den anonyme stemmen på en videosnutt som ble lagt ut av The Guardian i helgen og som handler om al-Shabaabs arbeid for å rekruttere selvmordsbombere i de nordiske landene.

– Jeg var helt klar til å drepe for al-Shabaab, og noen av oss gikk hele veien, sier den unge mannen på videoen, som er et utdrag av den danske dokumentarfilmen «Warriors from the North» om al-Shabaabs rekruttering av krigere i Norden. Filmen, som NRK er medprodusent for, hadde sin premiere i fjor høst.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

På videoen i The Guardian ser man selvmordsbomberen i Mogadishu som opptrer som journalist med kamera før han utløser bomben foran legestudentene.

– Abdi, min venn fra København, ser ut som en journalist. Men jeg vet hvorfor han er der, sier den unge dansk-somalieren.

Flere andre dels maskerte og anonyme unge somaliere fra Norge, Finland og Nederland sier på filmen at de er klar til å drepe for al-Shabaab. Gutten som snakker norsk, sier at han kanskje drar tilbake til Norge når Norge er islamsk.

Lett bytte

I videoen beskriver den unge mannen hvilket lett bytte han var da livet var som vanskeligst og han drakk og festet på Københavns utesteder og følte seg helt utenfor. De som plukket ham opp, ble som en familie som tok seg av ham.

– Vi ville ha handling og var tiltrukket av å gjøre noe for de somaliske opprørerne og ikke lenger bli sett ned på, sier han.

Men når han senere bidrar til filmen, er to av de ivrigste i gruppa, Abdi og Hassan, døde etter å ha sprengt seg selv og mange andre i lufta i Somalia, mens han selv er tilbake på Københavns gater.

Han føler igjen tomheten og savner Abdi og Hassan, men han fordømmer likevel det de gjorde da de drepte mange uskyldige rundt seg.

– Det gjorde meg så trist. Det er umulig å tilgi fordi det var så galt, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I skyggen av IS

Al-Shabaab er den siste tiden kommet i skyggen av IS i Syria og Irak, som framstår som mer attraktive og tiltrekker seg tusenvis av krigere og potensielle selvmordsbombere i vestlige land, og enda flere fra arabiske land og Sentral-Asia.

Til og med somaliere i utlandet drar til Syria, noe det har vært flere eksempler på i Norge den siste tiden.

Ifølge The Guardian har myndighetene i Somalias naboland, fredsstyrken til Den afrikanske union og det internasjonale samfunn i tillegg hatt betydelig framgang den siste tiden i kampen mot al-Shabaab.

Selv om de fortsatt holder en del områder i Somalia, er deres internasjonale finansieringskilder tørket inn, og deres mangeårige leder Ahmed Abdi Godane ble drept av en amerikansk drone i fjor høst.

Trusler mot kjøpesentre

At al-Shabaab denne helgen sendte ut en video der de oppfordrer sympatisører til å angripe kjøpesentre i USA, Storbritannia og Canada ser The Guardian som et forsøk på fortsatt å bli sett på som relevante.

I dag er det ikke lenger mange fra Vesten i al-Shabaabs rekker i Somalia, og The Guardian skriver at bevegelsen håper å inspirere somaliere i utlandet til å komme hjem eller utføre operasjoner i utlandet.

Al-Shabaab satser på å rekruttere i somaliske grupper i Storbritannia og USA, og som videoen viser, også i Norden.

Blant norske somaliere som har sluttet seg til al-Shabaab, er en av dem som tok del i angrepet på et kjøpesenter i Nairobi i Kenya og som trolig ble drept under angrepet, og en annen mann som nylig var arrestert i Kenya.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Terrortiltalte snakket om å angripe barnehage
Les også
Våger ikke å stille ut Muhammed-karikaturerUtstillingen
Les også
IS-fange la livet i Guds hender
Les også
Terrormistenkt norsk-somalier løslatt i Kenya
Les også
Elefanten i rommet