FOR EGGDONASJON: Likebehandlig er et vektig argument for et flertall i Bioteknologirådet som anbefaler at eggdonasjon tillates i Norge. Flertallsforslaget ble fremmet av leder Kristin Halvorsen (i midten) og Bente Sandvig (t.h). Bildet ble tatt i 2014 da Bioteknologirådet samlet seg for første gang.

Anbefaler å åpne for eggdonasjon

Et flertall i Bioteknologirådet ønsker at eggdonasjon skal bli tillatt i Norge, men da må sæden komme fra morens partner.

Eggdonasjon er forbudt i Norge, men tirsdag ettermiddag anbefaler ni av Bioteknologirådets 15 medlemmer at det skal bli lovlig.

Forslaget det er flertall for er fremmet av leder Kristin Halvorsen og Bente Sandvig. De legger vekt på at det er et sterkt ønske fra mange barnløse om å likebehandle infertile kvinner og menn når det gjelder tilgang til donasjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I dag er sæddonasjon lovlig, mens eggdonasjon ikke er tillatt.

LES OGSÅ: «Vil du være eggdonor?» Reklamerer på t-banen i England

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

Reiser utenlands

Flertallet i rådet viser til at mange norske kvinner i dag reiser utenlands for å motta eggdonasjon.

En åpning for å gi tilbud om eggdonasjon her i landet vil likestille barn unnfanget ved donasjon av egg og sæd når det gjelder muligheten til å få vite hvem som er deres genetiske opphav, heter det i flertallets avgjørelse.

Flertallet stiller krav om at de donerte eggene er overskuddsegg etter prøverørsbefruktning. De stiller også krav om at de donerte eggene befruktes med partneres sæd, slik at det er en genetisk forbindelse mellom barnet og én av foreldrene.

Flertallet på ni som ønsker å åpne for eggdonasjon består av Petter Frost, Kristin Halvorsen, Arne Holst-Jensen, Torolf Holst-Larsen, Bernadette Kumar, Raino Malnes, Bjørn Myskja, Bente Sandvig og Fern Wickson.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Bioteknologirådet er et regjeringsnedsatt rådgivende organ og gir nå råd til revideringen av dagens bioteknologilov.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

Forbud

Et mindretall på seks i rådet fastholder et forbud mot eggdonasjon.

De viser til at kvinnen som føder et barn, gjennom hele menneskets historie har vært barnets genetiske mor, selv om hennes partner ikke nødvendigvis var barnets genetiske far.

Mindretallet mener at eggdonasjon kan bidra til en «ytterligere teknologisering og tinggliggjøring av reproduksjon».

De frykter også at en av skrankene mot surrogati fjernes hvis eggdonasjon tillates.

De legger også vekt på at eggdonasjon er en mer belastende og ressurskrevende prosess enn sæddonasjon. Det er dermed et argument for at egg- og sæddonasjon ikke nødvendigvis skal likebehandles i lovverket.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mindretallet på seks består av Inge Lorange Backer, Gunnar Heiene, Benedicte Paus, Sonja Sjøli, Nils Vagstad og Dag Inge Våge.

LES OGSÅ: Eggdonasjon splitter norske politikere

– Må ikke være partners sæd

Enkelte i flertallet som sier ja til eggdonasjon, ønsker å stille færre betingelser for å tillate eggdonasjon. Men de har likevel sekundært bidratt til flertallsvedtaket med betingelser.

Fire medlemmer mener at eggdonasjonen verken trenger å være overskuddsegg fra prøverørsbefruktning eller at sæden skal komme fra kvinnens partner. Disse fire er Torolf Holst-Larsen, Bernadette Kumar, Raino Malnes og Fern Wickson.

Tre medlemmer vil droppe kravet om at eggene skal være overskuddsegg etter prøverørsbefruktning. De vil derimot fastholde at eggene må befruktes med partneres sæd, slik at det er genetisk forbindelse mellom barnet og én av foreldrene.

LES OGSÅ: Pasienter etterspør egg

Verdidebatt

Mens Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti satt i regjering, ivret de for å tillate eggdonasjon som et ledd i revideringen av bioteknologiloven. De fikk aldri Senterpartiet med på liberaliseringen og det ble derfor ikke noe av lovendringen.

Senterpartiets Kjersti Toppe krevde i Dagen i februar en verdidebatt før eggdonasjon og assistert befruktning skal vedtas. Hun er bekymret for at den kommende evalueringen av bioteknologiloven vil åpne for eggdonasjon og assistert befruktning av enslige.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Toppe sendte i januar i år et skriftlig spørsmål til helseminister Bent Høie (H). Høie svarte at det kommer en stortingsmelding med evaluering av bioteknologiloven.

– Det er positivt at Høie sier at han vil ha en stortingsmelding. I den er det mulig å få til de overordnede etiske diskusjonene, sa Toppe til Dagen.

Slik gjennomføres eggdonasjon:

Kvinnene får hormoner som stimulerer eggstokkene til å modne flere eggceller i én menstruasjonssyklus.

Eggceller høstes ved at en nål føres inn i skjeden og stikkes gjennom skjedeveggen fram til eggstokkene.

Nålen føres inn i modne eggposer i eggstokkene, og eggcellene suges gjennom nålen ut i et oppsamlingskammer.

De høstede eggcellene befruktes med sæd fra partneren til kvinnen som er mottakeren av egget.

En av de befruktede eggcellene settes deretter inn i livmoren til mottakeren, som på forhånd har fått hormon-behandling slik at embryoet kan feste seg i livmorveggen.

Kilde: Bioteknologirådet

Les også
Eggdonasjon er et vannskille
Les også
«Vil du være eggdonor?»Når briter gir
Les også
Splitter norske politikerneEggdonasjon
Les også
Pasienter etterspør eggEggdonasjon