Torsdag startet rettsaken mot Ashers Baking Company, et kristent familiebakeri som nektet å levere en kakebestilling til en homokampanje i Belfast i mai i fjor. Bildet viser motivet de ble bedt om å trykke på kaken. Foto: Skjermdump BBC.com

Homofil ordfører kritiserer rettssak mot kristne bakeri-eiere

Belfasts ordfører er oppgitt over likestillingskommisjonens rettsak mot et kristent bakeri i Nord-Irland.

Belfasts ordfører Andrew Muir. Foto: Northern Ireland Executive/CC/Flickr

Torsdag startet rettsaken mot Ashers Baking Company, et kristent familiebakeri som nektet å levere en kakebestilling til en homokampanje i Belfast i mai i fjor.

Kaken var opprinnelig ment som en gave til Andrew Muir, Nord-Irlands første åpent homofile ordfører, under en markering av den internasjonale dagen mot homofobi og transfobi 17. mai i fjor.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det var personen som bestilte kaken til Muir som senere anmeldte bakeriet.

Nå har ordfører imidlertid gått ut med en anmodning om at rettsaken trekkes, og ber partene løse saken ved å snakke sammen.

– En rettsak bør være absolutt siste løsning. La oss prøve å ordne denne saken utenfor retten, anmoder Muir.

– En prinsippsak

Da Ashers Baking Company avslo bestillingen av samvittighetsgrunner sørget et annet bakeri for at kaken ble levert, og markeringen av homokampanjen foregikk som planlagt.

Likevel valte den nord-irske likestillingskommisjonen å trekke Ashers Baking Company for retten for brudd på diskrimineringsloven.

En talsperson for likestillingskommisjonen sier kommisjonen ser det som sin oppgave å støtte et individ som har reist sak mot familiebakeriet på bakgrunn av to antidiskrimineringslover; likestilling av seksuelle orienteringer og likebehandling av ansatte og klienter.

– Denne saken reiser spørsmål av offentlig betydning om i hvilken grad leverandører av varer og tjenester kan nekte noen service på grunn av seksuell legning, religion eller politisk oppfatning, sier den ikke navngitte talspersonen til BBC.

Massiv støtte

Etter at Ashers Baking Company ble anklaget for brudd på diskrimineringsloven har det vært arrangert massive støttekampanjer til det familiedrevne bakeriet. Senest tirsdag var rundt 3000 mennesker samlet til en støttemarkering i Waterfront Hall, Belfasts største konferansesenter.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Den største salen tar kun 2200 mennesker, slik at resten ble stående i korridorene eller utenfor bygget . Og vi måtte overføre lyden til dem som var utenfor, fortalte arrangør Simon Calvert til den nord-irske avisen Newsletter.

– Jeg gikk ut for å be om unnskyldning til publikum for at det ikke var plass til flere av dem. De svarte med å klappe og juble. De var bare fornøyde med at så mange mennesker møtte opp for å støtte Ashers, la han til.

– Vi stoler på Gud

Daniel McArthur, direktør for Ashers Baking Company var selv tilstede under støttemarkeringen og talte til de fremmøtte.

I talen sa McArthur at de hele tiden har poengtert at det bør være mulig å være uenig med noens sak og likevel møte dem med respekt og vennlighet for deres syn, uten å gå på kompromiss med sitt eget.

– Men siden likestillingskommisjonen ikke aksepterer denne begrunnelsen må vi nå møte i retten, fortalte han.

– Vi blir stilt for retten fordi vi mener at Guds ord har mye større betydning enn ordene til likestillingskommisjonen. Vi aner ikke hva som blir utfallet av denne saken, men vi vet at Gud er trofast og vi stoler på han, la McArthur til.

Kritisert for bruk av skattepenger

Likestillingskommisjonen har fra flere holdt blitt kritisert for å bruke opptil 390.000 kroner av offentlige skattepenger på en sak som kun vil medføre rundt 6.000 kroner i erstatningskrav for bakeriet, skriver International Business Times.

Likekjønnede ekteskap er ikke lovlig i Nord Irland, som er den eneste regionen i Storbritannia som ikke har introdusert den nye ekteskapsloven, oppgir avisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Rush av presteutmeldinger etter homo-utspill
Les også
Fem spørsmål til Åpen folkekirke
Les også
Sikter mot flertall i kirkemøtetKrav til listerKirkevalg 2015
Les også
Prest søker fagforening
Les også
Kirketopp vraket i eget bispedømmeEgil Morland