– Den katolske kirke bør slutte å vie

Biskop Bernt Eidsvig mener at katolske prester i Norge ikke bør opptre som sivile tjenestemenn.

– Nå definerer kirken og staten ekteskapet så ulikt at staten får gjøre sin del, og så får kirken gjør sin, sier han til Dagen.

Eidsvig, som er biskop iOslo katolske bispedømme, understreker at dette er hans personlige oppfatning, og at han ikke kan treffe en slik beslutning alene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi har konsultative organer. I tillegg må jeg konferere medVatikanet om dette, sier han.

Samtaler

Eidsvig ble nylig intervjuet avCatholic World News. Der fremmet han sin mening om at katolske prester i Norge ikke bør opptre som sivile tjenestemenn.

– Tror du at ditt forslag vil få gjennomslag?

– Det vet jeg ikke, men jeg tror et lovforslag om obligatorisk borgerlig ekteskapsinngåelse sannsynligvis får flertall påStortinget om noen år.

– Hvilken prosess vil du sette i gang for at dette skal skje?

– Jeg har tatt til orde for dette i Den nordiske bispekonferanse og i bispedømmets konsultative organer. Jeg er for tiden i samtaler med andre kirkesamfunn og kristne organisasjoner for å se om det er mulig å nå frem til samlende formuleringer og initiativer.

Handler sjelden raskt

Eidsvig er kjent med at flere vil være uenig med ham. I Norge, muligens også i Vatikanet.

– Hvorfor har dere ikke innført denne ordningen tidligere?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Den katolske kirke handler sjelden raskt. Man bearbeider situasjonen en stund for å se hva det innebærer, og så treffer man en beslutning. I tillegg har vi en omfattende ekteskapsforberedelse. Jeg er ikke i tvil om at de som gifter seg hos oss vet hva et kristent ekteskap innebærer.

Helt nytt

Han viser til den nyeekteskapsloven som sier at det ikke betyr noe hvilket kjønn de som gifter seg har, og sier at det er helt nytt i forhold til den jødiske og kristne tradisjon, ja hele den siviliserte tradisjon.

– Et ekteskap med to personer av samme kjønn er helt ukjent historisk. Det er en radikal forandring av ekteskapets innhold, påpeker han.

– Hvordan ser du på vedtaket som ble gjort påKirkemøtet?

– Det er vanskelig å bedømme utenfra hvorfor de kom fram til et kompromiss, men det er en forståelse som bryter med den felles forståelsen vi hadde før dette Kirkemøtet.