Stort oppmøte på kvinnemarsjen i Washington

Arrangørene regner med at 500.000 vil møte opp til kvinnemarsjen i Washington. Kvinner og menn over hele verden marsjerer samtidig for likestilling og mangfold.

Arrangementene er kommet i stand som en reaksjon på presidentDonald Trumps politikk og kommentarer om kvinner.

– Ifølge kvinnemarsjens arrangører, øker de anslaget for deltakelsen i dag til 500.000. Vær tålmodige og vennlige, oppfordrer byens viseordfører med ansvar for sikkerhet, Kevin Donahue, påTwitter.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Opplysninger fra kollektivselskapene iWashington tyder på at oppslutningen om lørdagens demonstrasjon kan bli enda større enn oppslutningen om presidentinnsettelsen fredag. Klokken 11 på formiddagen var det registrert 275.000 T-baneturer, mot 193.000 turer dagen før. Fredag åpnet også T-banenettet en time tidligere enn på lørdag.

National Mall

Et oppmøte på rundt 200.000 var anslått i godkjennelsen arrangørene har fått fra myndighetene, men District of Colombias sikkerhetsmyndigheter har regnet med at langt flere ville delta.

Demonstrantene samles lørdag påNational Mall i Washington, som strekker seg fraCapitol Hill til Lincoln Memorial, hvor avdødeMartin Luther King i 1963 holdt sin berømte tale «I have a dream».

Mange land

Demonstrasjonen «Women's March» holdes i flere verdensdeler og har utspring i en amerikansk bestemors reaksjon på Donald Trumps uttalelser om kvinner i valgkampen.

Så langt er det ikke meldt om uro i Washington lørdag, slik det var under presidentinnsettelsen fredag. Da gikk et antall svartkledde demonstranter til angrep på biler og knuste butikkvinduer.

Et stort antall møtte opp til demonstrasjoner også en rekke andre amerikanske byer, fra New York til Seattle. Det er registrert rundt 300 arrangementer.

London

En av de største markeringene utenfor USA fant sted iLondon. Deltakertallet er anslått til omkring 100.000.

– Stolt over å være en av 100.000 londonere som samlet seg i dag for å markere solidaritet med kvinner over hele verden, sier byens ordfører Sadiq Khan ifølge DPA.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Demonstrantene marsjerte fra den amerikanske ambassaden til Trafalgar Square. Mange var kvinner, men menn og barn deltok også. Demonstrantene ropte «dump Trump» og «bruer, ikke murer» og hadde bannere med krav om likestilling og likebehandling.

Rosa luer

Det var også markeringer i Berlin, Roma, København, Stockholm og mange andre byer. I Oslo møtte mange opp iført rosa strikkelue, som har fått tilnavnet «pussyhat». Luene er en protest mot Trumps famøse uttalelse «grab'em by the pussy». Politiet anslår at rundt 2000 deltok.

I Sydney i Australia ble marsjen gjennomført lørdag morgen norsk tid, der folk samlet seg i Hyde Park med plakater som «Feminism is my trump card» og «Fight like a girl».

– Hat og rasisme er ikke bare USAs problem, sa organisator Mindy Freiband til de fremmøtte.