COMEBACK: Hans Petter Foss har vendt tilbake til den kristne bokhandelen i Akersgata 47 i Oslo. Sammen med den gamle sjefen er også det gamle navnet på plass igjen – offisielt og i Dagens påsyn i går morges.

Oslo har fått tilbake sin kristne bokhandel

Vivo-skiltene er fjernet og Bok & Media-logoen tilbake. Det er også gamlesjefen Hans Petter Foss.

ButikksjefØyvind Hjemdal er helt i kjelleren – men likevel fullstendig ovenpå.

Det er snart halvannen måned siden øksa falt og mørke skyer samlet seg overVivos butikk i Akersgata 47 i Oslo. Her, midt i hjertet av hovedstaden, har det vært kristen bokhandel i 118 år, og en åndelig arv helt tilbake tilHans Nielsen Hauge kan spores hit.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

2. mai kom meldingen om at det var over og ut for Vivo-kjeden. Dagen etter stengte dørene i butikken, og Oslo sto uten noen kristen bokhandel. Hjemdal og hans medarbeidere sto uten jobb.

Konkursen i Vivo-systemet rammet 18 kristne bokhandlere landet rundt. Butikken i Akersgata gikk med i raset, selv om den isolert sett gikk godt.

Hauge-arv

I dagene etterpå var inntrykket dystert. Kundene kom til stengte dører, mens Vivo-skiltet hang og slang på skakke over inngangen.

Ingen visste når eller om det skulle bli lys i butikkvinduene igjen. Nå er det lysere tider igjen. Lyset er tilbake både i butikkens vinduer og i øynene på butikksjef Hjemdal.

Han trekker oss med inn i kontor- og lagerseksjonen dypt i lokalenes indre. Her henger en kopi avAdolph Tidemands berømte maleri «Haugianerne» symboltungt i glass og ramme over bokhandlerens pult. Det er ikke bare til pynt, men en legitim henvisning til røttene.

– Vi kan med en viss stolthet føre våre linjer tilbake til haugianerbevegelsen. Da Lutherstiftelsen ble opprettet i 1868, sprang den ut avhaugianermiljøet, sier Hjemdal, som ikke bare selger bøker, men kan sin historie godt.

HAUGE-ARV: Butikksjef Øyvind Hjemdal trives greit med at Vivo er skiftet ut med Bok & Media.

Lutherstiftelsen ble opptakten til Landsindremisjonen – som nå gjenfinnes i Normisjon – og en av dens fremste oppgaver var å spre kristen litteratur i befolkningen. Dette skjedde i stor skala.

– De ga ut og solgte hefter og bøker i opplag på flere hundre tusen. Det var helt sinnssyke opplag i en befolkning på 1,8 millioner.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er ikke helt som nå?

– Nei. Jeg skulle gjerne vært tilbake der, medgir butikksjef Hjemdal med et smil.

Lutherstiftelsens bokhandel har holdt til akkurat i Akersgata 47 helt siden 1898. Derfor var det ingen kort lenke som var i ferd med å ryke da virksomheten stoppet opp tidlig i mai.

Pantet leiligheten

En av dem som syntes dette var rent for ille, varHans Petter Foss, mannen som drev butikken fra 1984 til han ble pensjonist i 2011. I årene siden har han bare såvidt satt sin fot i lokalene, for noen syvende far i huset ville han ikke være.

Men nå er han tilbake – som eier. For å se butikken dø, var det ikke mulig å sitte passivt og se på.

Foss ankom butikken i 1984. Lutherstiftelsens Bokhandel, som den da het, var også da døden nær. Et halvt år etter var navnet Bok & Media innført og redningsaksjonen i godt gjenge.

Nå kommer han inn fra sidelinjen på nytt, i en alder av 70. Foss er ingen stor kapitalist, men har brukt av egne midler for å bli eier av det som var hans livsverk. Rett før Vivo-kollapsen arvet han og kona, Kari Foss, dessuten en større pengesum. Det skjedde i rett tid.

– Hva måtte du ut med?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg vil ikke si hva jeg har gitt.

– Har du panta huset?

– Ja, leiligheten. Det var jeg nødt til. Jeg har lånt meg opp så langt jeg kunne, sier Foss, som på alle måter tar gjerningen som bokhandler på alvor og høyst personlig.

Forfatterhjelp

– Tanken er å prøve å gjøre enda mer rundt den kristne litteraturen, sier Foss. Han vil være en bro mellom forfatteren som har noe på hjertet og leseren som jakter godt kristent lesestoff.

Han ser at flere forfattere sliter med å nå fram til sitt ønskede publikum, og dem vil han gjerne hjelpe. Noen velger å utgi sine bøker selv, fordi de ikke slipper til gjennom forlagene. Foss vil også gjerne være distributør for dem.

– De to viktigste personene er forfatteren og publikum. Forlag og bokhandler er bare hjelpere på veien for at disse to skal møtes, og jeg vil invitere forfattere som sliter med å nå fram. Jeg er veldig opptatt av forfatterne, og jeg vil være en slags aktivitetsleder for dem, sier Foss.

Poenget er likevel ikke å overflødiggjøre forlagene. Forlagene trenger Bok & Media, og bokhandelen trenger de kristne forlagene. Særlig i en butikk der de har som ambisjon å ha nesten alt.

– Og hvis denne bokhandelen legges ned, da forsvinner halvparten av omsetningen. Da har de ikke noe sted i Oslo å selge, sier Foss.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vil formidle

– Vi ønsker med hele vårt liv å formidle Bibelens budskap, selv om det blir vanskeligere og vanskeligere på mange måter. Det er fantastisk å gå i ferdiglagte gjerninger, sier Foss som tenker at det er dette han har opplevd flere ganger i livet.

– Nå skjer det igjen, og jeg må si det at det er det største et menneske kan oppleve, sier han med stor og utvetydig gudsbegeistring.

– Du har vært borte i fem år. Og nå er du hjemme igjen?

– Ja. Nå er jeg der hvor jeg ble kalt til å være. Og nå blir jeg her.