CUBA: Redningsarbeidere tar seg gjennom vrakrestene etter flystyrten med over 100 mennesker i Havanna fredag. Foto: Ramon Espinosa, AP / NTB scanpix

Trolig over 100 døde i flystyrt i Havanna

Det er kun meldt om tre overlevende etter at et passasjerfly med 110 personer om bord styrtet fredag.

Flyet gikk i bakken kort tid etter avgang fra José Marti-flyplassen i den cubanske hovedstaden. Det tilhørte det cubanske flyselskapet Cubana de Aviacion og var på vei til byen Holguin, melder nyhetsbyrået Prensa Latina.

CNN melder at cubanske myndigheter tror over 100 personer døde i styrten. Flyet av typen 737-200 var ifølge det cubanske kommunistpartiets avis Granma leid inn av det mexicanske flyselskapet Global Air, også kjent som Aerolinas Damojh.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Flyet ble produsert i 1979, ifølge myndighetene i Mexico, som også opplyste at Global Air hadde de nødvendige tillatelsene til å leie flyet. Flymaskinen var gjennom en vellykket inspeksjon i november 2017.

110 personer var om bord på flyet, ifølge Global Air: 104 passasjerer og seks mexicanske besetningsmedlemmer.

Vitner forteller om en kraftig eksplosjon og en stor ildkule. Brannmannskaper rykket ut for å slukke en kraftig brann i vraket, som ligger på en åker et sted mellom flyplassen og det nærliggende tettstedet Santiago de las Vegas. TV-bilder tatt fra terminalen på flyplassen viser en røyksøyle stige opp fra åkeren like ved.

Overlevende

President Miguel Canel-Diaz og flere andre i den cubanske regjeringen reiste til området. Presidenten sa da ifølge AFP at «mange fryktes omkommet».

Dødstallet fra ulykken er foreløpig ikke bekreftet fra offisielt hold.

Beboere i området sa de hadde sett enkelte overlevende som ble kjørt fra stedet i ambulanser. Senere kom meldingen fra statlige medier om at tre personer hadde overlevd, noe også militærpersonell på stedet tidligere hadde opplyst til nyhetsbyrået AP. De tre er alle alvorlig skadd, ifølge kildene.

Utenriksdepartementet i Argentina har opplyst at to medborgere har omkommet i styrten. Tre andre passasjerer rapporteres å være fra utlandet - resten er fra Cuba.

Mekaniske problemer

Cubana har de siste månedene tatt mange aldrende fly ut av tjeneste på grunn av mekaniske problemer. Tirsdag hadde visepresident Salvador Valdes Mesa et møte med representanter for selskapet for å diskutere forbedringer i selskapets tilbud, som har fått mye kritikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Cubana er kjent for hyppige forsinkelser og innstillinger, og peker på mangel på deler og fly på grunn av de amerikanske sanksjonene.

Ulykken fredag er den tredje større flyulykken på Cuba siden 2010. I fjor styrtet et militærfly i provinsen Artemisa vest i landet. Åtte soldater omkom i ulykken. I november 2010 styrtet et AeroCaribbean-fly som var på vei fra Santiago til Havanna. Alle 68 om bord omkom.

Les også
Iransk fly styrtet i fjellområde – alle 66 om bord omkom
Les også
Fly med 71 mennesker om bord styrtet utenfor Moskva
Les også
Castro-dynastiet er historie, men kirken kontrolleres
Les også
Cubas nye president lover å bringe arven etter Castro videre