Forbereder landesorg etter Castros bortgang

Mens noen cubanere jubler, er det erklært ni dagers landesorg på Cuba etter at den revolusjonære lederen og tidligere presidenten Fidel Castro døde.

Landesorgen forberedes dagen etter at presidentRaúl Castro opplyste på statlig fjernsyn at hans bror revolusjonshelten var død i en alder av 90 år. Etter eget ønske kremeresFidel Castro lørdag, og det blir landesorg fram til hans aske begraves søndag 4. desember. I denne perioden skal «all offentlig virksomhet og tilstelninger opphøre, og flagget skal fires på halv stang på offentlige bygninger og militæranlegg», opplyste myndighetene lørdag.

Kommende mandag og tirsdag blir det likvake iHavanna, etterfulgt av et offisielt farvel på Revolusjonsplassen. En fire dagers prosesjon på 900 kilometer gjennom landet avsluttes i Santiago, der Castro begraves i en seremoni på gravlunden Santa Ifigenia. Den tidligere presidenten og poeten José Martí er også begravd her.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Jubel og sorg

Reaksjonene etter meldingen om Castros død har vært blandede, og spesielt stort har skillet vært ved Floridastredet. I Miami brøt jubelen løs, og folkemengder viftet med flagg, danset og slo på grytelokk.

– Det er trist at en finner glede i en persons død, men den personen skulle aldri vært født, sier Pablo Arencibia, en lærer som flyktet fraCuba for 20 år siden.

– Djevelen er den som må bekymre seg nå, fordi Fidel er på vei og vil forsøke å få hans jobb, legger han til.

I Havanna tok festen slutt og all musikk stanset da nyheten kom sent fredag kveld.

– Å miste Fidel er som å miste en far, en veileder, ledestjernen for revolusjonen, sier bakeren Michel Rodriguez.

Ikonisk

Fidel Castro var den cubanske revolusjonens far og en av det 20. århundrets mest ikoniske helter i den latinamerikanske verden. Han sto i spissen for revolusjonen som forvandlet den karibiske øystaten til et kommunistisk ledet land. Han var en av verdens lengst regjerende ledere, og han overlevde flere hundre drapsforsøk.

For sine støttespillere er han en helt som beskyttet vanlige borgere mot kapitalismen. For motstanderne, blant dem flere tusen cubanere som lever i eksil i USA, var han en ond kommunisttyrann.

– Tiden kommer for alle

I april i år holdt Castro en «avskjedstale» på partikongressen til Det kommunistiske parti. Den TV-sendte talen var den mest vidtgående Castro hadde holdt på flere år, og var et av de siste punktene på programmet under partikongressen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Castro ba partiet, som han selv ledet til makten under revolusjonen for over et halvt århundre siden, videreføre ideene han kjempet for når han er død.

– Snart blir jeg 90 år gammel. Snart blir jeg som alle andre. Tiden kommer for oss alle. Men ideene til Cubas kommunister vil fortsette å være et bevis på at de, hvis de bearbeides med glød og verdighet, kan produsere de materielle og kulturelle varene mennesker trenger, og vi må kjempe hvileløst for å skaffe dem, sa Castro.