En kvinne går forbi et gatemaleri av den mexicanske kunstnergruppa Azero i Havanna. Maleriet viser revolusjonshelten Ernesto «Che» Guevara og et cubansk flagg. Foto: Enrique de la Osa / Reuters / NTB scanpix

Cuba fjernet fra USAs terrorliste

USA har etter 33 år formelt strøket Cuba fra listen over stater som støtter terrorisme.

Dermed er nok en viktig barriere fjernet mellom de to nabolandene. USAs president Barack Obama kunngjorde etter et møte med Cubas president Raúl Castro i april at han ønsket å fjerne Cuba fra svartelisten. Kongressen hadde 45 dager på seg til å komme med innvendinger, og denne fristen løp ut fredag.

LES: Obama besøker cubansk kirke i Miami

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Utenriksminister John Kerry har følgelig tatt den endelige beslutningen om å fjerne Cuba fra listen over stater som støtter terrorisme, med umiddelbar virkning, opplyser utenriksdepartementet i Washington.

Syria og Iran

Cuba har siden 1982 stått på listen, sammen med bare tre andre land: Syria, Sudan og Iran. Når Cuba nå strykes fra listen, innebærer det i teorien at landet igjen får tilgang til det amerikanske banksystemet. Dessuten oppheves blant annet forbud mot våpeneksport og økonomisk bistand til øystaten.

Likevel har fredagens nyhet en langt større symbolsk enn praktisk betydning. De nevnte forbudene gjelder nemlig fortsatt gjennom USAs embargo.

Cuba har derfor bedt om en slutt på hele kvelertaket de mener blokaden har på øystaten. Amerikanske tjenestemenn påpeker at de fleste restriksjonene både på eksport og bistand, består.

Geriljastøtte

Grunnen til at Cuba ble satt på lista i sin tid, var støtten til den baskiske separatistgruppa ETA og FARC-geriljaen i Colombia. Den støtten forsvant i 1991 med kollapsen av Sovjetunionen, Cubas nære handels- og bistandspartner.

USA og Cuba ble like før jul i fjor enige om å bryte ned den over 50 år gamle isfronten mellom seg. Siden har de to landene hatt fire runder med høynivåsamtaler der ett av temaene er gjenåpning av ambassader. Et sentralt krav fra Havanna i de videre forhandlingene har vært at Cuba strykes fra terrorlista.

Les også
Guds nåde og godhet
Les også
Tallet på omkomne stiger etter jordskred i Colombia
Les også
Fredsforhandler drept i bombeangrep
Les også
Først ebola - så kommer hungersnødenEbola-utbruddet
Les også
Obama besøker cubansk kirke i Miami