Rundt 900 migranter fryktes omkommet etter at båten deres forliste på vei til Europa i helga. Ulykken har skapt nytt press på EU om å foreta seg mer for å hindre nye tragedier. Foto: Darrin Zammit Lupi / Reuters / NTB scanpix

Tusk kaller inn til toppmøte: – Dramatisk situasjon

EU avkreves handling etter nok en tragedie i Middelhavet. En kriseplan med ti punkter ligger på bordet, og EU-president Donald Tusk har kalt inn til toppmøte torsdag.

– Vi har ingen flere unnskyldninger, EU har ingen flere unnskyldninger, medlemslandene har ingen flere unnskyldninger. Det trengs øyeblikkelig handling fra EU og medlemslandene, sa EUs utenrikssjef Federica Mogherini på vei inn til utenriksministermøte i Luxembourg.

Der kastet helgas ulykke i Middelhavet lange skygger. Nær 1.000 migranter kan ha mistet livet da en overlesset båt forliste på vei mot Europa.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Situasjonen i Middelhavet er dramatisk. Det kan ikke fortsette slik, sier Tusk.

På tross av Tusks innkalling til et ekstraordinært toppmøte torsdag, anklages EU for å ha vært utilgivelig treg i diskusjonen om det som kalles en varslet katastrofe i Middelhavet. Fortsatt står titusenvis av migranter i Libya med planer om å prøve seg på den farlige overfarten til Europa.

Moralsk ansvar

Italia har gjentatte ganger etterlyst større europeisk støtte til redningsarbeidet i Middelhavet, og italienske Mogherini understreker at det er Europas «moralske ansvar» å unngå at tragediene skjer igjen og igjen.

EU har for øyeblikket et mindre patruljeringsoppdrag i Middelhavet, men det er erklært utilstrekkelig av hjelpeorganisasjonene – både i mandat og omfang. Nå er spørsmålet om en redningsoperasjon i stor skala oppe for alvor. Det er ett av de ti punktene som ble diskutert mandag.

– Det er ryktet vårt det er snakk om, sier Italias utenriksminister Paolo Gentiloni om EUs håndtering.

Andre tiltak som ble diskutert var å ødelegge menneskesmuglernes båter og å sende flyktninger hjem. EUs grensekontroll i middelhavsområdet skal forbedres, og EU-kommisjonen foreslår også tiltak for å fordele byrdene det store antallet migranter innebærer.

Detaljene om hvordan tiltakene skal gjennomføres, er ennå ikke avklart, og EU-toppene vil ha nok av spørsmål å diskutere når de møtes senere denne uka.

Norge

Også EUs justis- og innenriksministre var invitert til møtet i Luxembourg mandag ettermiddag for å diskutere hvordan grensekontrollen Frontex og patruljeringsoppdraget Triton kan styrkes. Norge er med i Triton, og regjeringen har sagt den fortsatt vurderer flere mulige tiltak, i tillegg til skipet som er lovet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Skal situasjonen løses på sikt, er det årsakene til de store flyktningstrømmene man må ta tak i, understreker flere av de europeiske utenriksministrene. Situasjonen i Midtøsten og Nord-Afrika har sendt titusenvis av mennesker på flukt, og avreiselandet Libya har kollapset.

Dilemma

Noen europeiske land frykter dessuten at en stor operasjon på sjøen skal få flere til å prøve den farlige overfarten. Det er ingen enkle løsninger på situasjonen i Middelhavet, understreker danske Martin Lidegaard.

– Det er et djevelsk dilemma. Jo flere flyktninger vi får reddet, jo flere setter menneskesmuglere om bord på plimsollere, joller og tømmerflåter, sier Lidegaard.

– Det er en vanskelig balanse. Vi må ikke komme i en situasjon hvor vi får sendt enda flere flyktninger på havet som vi så ikke klarer å redde. Samtidig blir vi nødt til å gjøre en større innsats for å redde dem som er der.

Les også
EU vil ødelegge menneskesmuglernes båter
Les også
Norge sender sivilt skip til Middelhavet
Les også
Hareide: Norge må hjelpe til i Middelhavet
Les også
Støre krever norsk hjelp til Middelhavet øyeblikkelig
Les også
Synkende båt sendte nødsignal fra Middelhavet