OVERTAR: Pinsevennen Rebekka Ljosland gruer seg mest til å si nei, spesielt innen eldreomsorgen, når hun nå blir en av Bergens mektigste politikere.

25-åring med milliardbudsjett

25-åringen Rebekka Ljosland er ny helsesjef med milliardbudsjett og 7000 ansatte i landets mest kranglete by. Hun holdt på å si nei.

– Først tenkte jeg «nei» på grunn av at det ville bli mye ansvar og en krevende jobb. Så tenkte jeg meg om, sier sykepleieren som nå blir en av de mektigste politikerne i Bergen.

Ljosland sitter i sofaen hjemme i borettslagsleiligheten i Olsvikåsen vest i Bergen. Utenfor pisker regnet mot containere i blokka som nå blir pusset opp. Om en måned fyller hun 25 år.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også: De er symbolet på KrF-Ap-Venstre

Tidenes yngste

Blomsterbuketter setter farge på en lys leilighet. Det er mindre enn ett døgn siden det ble kjent at hun skal bli Bergens nye byråd for helse og omsorg i det nye Arbeiderparti-KrF-Venstre-byrådet. Med det blir hun tidenes yngste byråd noen sinne i en parlamentarisk styrt kommune i Norge, ifølge NRK.

Les også: Her er den politiske plattformen Ljones skal styre på

– Fikk roen

Det var et par uker siden hun først fikk spørsmål fra KrFs gruppe om å være byråd.

– Jeg fikk roen for å stille meg til disposisjon hvis partiet tenkte det var en god løsning. Så ble det fort klarlagt at vi skulle ha helsebyråd og at Harald ønsket at jeg skulle være det. Jeg tar det som en stor tillitserklæring. Det er stort å være med på en retningsendring i Bergen, sier hun.

«Harald» er Arbeiderpartiets påtroppende byrådsleder Harald Schjelderup.

Les også: SV takket nei til KrF og Ap i Bergen

På sykehjem som 16-åring

Til tross for sine 25 år har hun ni års erfaring fra helsesektoren. Som 16-åring begynte hun å jobbe på sykehjem. Siden har hun vært i hjemmetjenesten og nå som sykepleier på Haraldsplass sykehus.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg vet hvor skoen trykker, sier hun med et smil.

Les også: Salmer og selfies for Støre i Sarons dal

«Talent»

Hun er trygg og snakker som en erfaren politiker. Bak seg har hun mange års erfaring i KrF, med lederskap i Bergen KrFU og fire år i bystyret.

Politisk redaktør Frøy Gulbrandsen i Bergens Tidende konstaterte i gårsdagens avis at det nye byrådet er ungt, «men bør skape mindre liv og røre enn sine eldre forgjengere». Bergenspolitikken har vært preget av høylytte stridigheter og intern uro de siste årene, ikke minst rundt bybanekrangel. Ljosland blir omtalt som den største overraskelsen. «Hun er regnet for å være blant de største unge talentene i KrF, men hun er ung», skriver Gulbrandsen.

Les også lederartikkel: KrFs demografiske utfordring

Milliardbudsjett

Ljosland får ansvar for et budsjett på 6,7 milliarder og 7000 ansatte.

– Tenkte du noen gang at du er for ung?

– Det er krevende uansett alder. Jeg skal gjøre det beste jeg kan og går inn i rollen med ydmykhet. Så har jeg mye hjelp, sier hun og nevner både avdelinger i kommunen, partiet, mentorer og rådgivere.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Hva er fordelen med å være så ung?

– At man har pågangsmot og stor arbeidskapasitet. Ulempen kan være at man er utålmodig og vil ha raske beslutninger og resultater.

Det nye byrådet har bestemt seg for å kutte ned på kommersielle velferdstjenester og i stedet satse på kommunale og ideelle.

– Det hadde vært fantastisk å få Evangeliesenteret til Bergen, sier pinsevennen Ljosland og roser med det samme andre kristne tiltak som Kafé Lasarus og Nappane for arbeidet de gjør.

Les også: Tok opp studielån for å bli rusfri på Evangeliesenter

Kutter skjenking

I dag får hun nøkkelen av avtroppende byråd Hilde Onarheim (H). Ljosland får en ekstra oppgave: skjenkebevilgninger. De er flyttet til helsebyråden, og Ljosland varsler kutt og innstramminger.

– Det er i tråd med politiets anbefalinger. Det er vi stolt over å få til.

– Er du avholds selv?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Ja. Det handler ikke så mye om tro, men om å være motkulturell. Min motivasjon er å tenke på at det er nok av folk som drikker, så da er det fint for mennesker som har problemer med alkohol å ha noen å lene seg på. Når jeg alltid sier nei, er det alltid noen som sier «å, så deilig». Alkoholpresset er stort.

Da hun ble valgt inn i bystyret for fire år siden, sendte hun mail til byens menigheter og ba om innspill.

– Jeg fikk mange svar. Det fineste var at de fleste menighetene i Bergen spurte «hva kan vi gjøre for dere?». Jeg har vært så stolt når andre politikere har sett hva menighetene bidrar med på kultur, for barn og unge. For en kulturaktør. Og de er så viktige i å forebygge ensomhet, sier hun.

– Hva gruer du deg mest til?

– Jeg får vondt i magen av å kjenne at jeg må si nei, spesielt eldreomsorgen som er min hjertesak.

Les også: Vil skille kristne og muslimer på mottak

Ungt byråd

Byrådet i Bergen, bestående av Ap, KrF og Venstre har en gjennomsnittsalder på 38 år.

Byrådet består ellers av:

byrådsleder Harald Schjelderup (47) (Ap)

Anna Elisa Tryti (57) (Ap)

Pål Hafstad Thorsen (35) (Ap)

Dag Inge Ulstein (34) (KrF)

Erlend Horn (28) (V)

Julie Andersland (37) (Venstre).

Les også
De er symbolet på KrF-Ap-samarbeidSamarbeid
Les også
Raudgult i Bergen og Hordaland
Les også
Jakten på den kristne politikkenStian Lavik
Les også
Tok opp studielån for å bli rusfriRusplan
Les også
Nytt byråd i Oslo: Sykkel - kirke 31-0Nytt byråd i Oslo