EU-motstanderen Nigel Farage har skapt stor debatt om en valgplakat som viser flyktninger på vei gjennom Europa. Innvandringsdebatten har hardnet til i Storbritannia før EU-avstemningen. Foto: Reuters / NTB scanpix

Britisk innvandringsdebatt hardner til

Innvandring er blitt den viktigste saken i britenes EU-kamp. Og det går hardt for seg.

Innvandring og grensekontroll har seilt opp som et hovedtema før britene torsdag avgjør om fremtiden er i eller utenfor EU. Ifølge en Ipsos-måling har innvandring gått forbi økonomi som den viktigste saken.

– Vi står midt i noe som risikerer å bli til en folkeavstemning om innvandring og innvandrere, skriver The Guardian på lederplass.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Tonen er splittende og stygg.

Kontroll

EUs frie flyt av arbeidskraft over grensene er gjenstand for opphetet suverenitetsdebatt.

I dag bor det rundt tre millioner mennesker fra andre EU-land i Storbritannia, og EU-innvandrernes krav på britiske velferdsgoder er en het potet. Men det samme er grensekontroll, og varsku fra visse EU-motstandere om at ting snart vil være ute av kontroll.

Ut-general Nigel Farage har skapt furore med en valgplakat med bilde av fjorårets flyktningstrøm til Europa med ordet «bristepunkt» i store bokstaver. Og med krav om å ta tilbake kontrollen.

Usaklig

– Nå er det på et nivå som jeg synes er veldig usaklig. Immigrasjonsdebatten har oppildnet befolkningen på en måte som gjør at det hele blir litt ufyselig, sier førstelektor Jan Erik Mustad ved Universitetet i Agder.

Farages kritikere prøver å påpeke at flyktningkrisen ikke har noe med arbeidsinnvandring fra EU å gjøre, men retorikken vinner gjenklang hos mange.

– Når disse voldsomme uttalelsene kommer, og oppmerksomheten rettes mot immigrasjon og grenser og suverenitet, så ser vi faktisk at brexit-siden har gått fram, sier Mustad.

Storbritannia-kjenner og presseveteran Per Edgar Kokkvold sier han for et år siden trodde bli-leiren skulle vinne og at folkeavstemningen ikke ville bli særlig spennende.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det hadde den heller ikke blitt om ikke de hadde dratt innvandringskortet, sier Kokkvold om ut-leirens argumentasjon.

– Det gjør de nå ganske rått, sier han.

Skremsel

Mustad mener debatten har sklidd ut og ikke handler om innvandring som sådan lenger.

– Det er et skremselsscenario som blir trukket opp, som ikke sier noe om hvordan situasjonen faktisk vil bli videre, sier han.

– Det er gjort generelle beregninger i Storbritannia som sier at immigrasjonen ikke vil gå noe ned selv om de går ut av EU.

Han mener skremselstaktikken til slutt kan komme til å slå tilbake på ut-leiren før britene går til urnene på torsdag.

– Det har Cameron opplevd på spørsmålet om økonomi. Han har trukket opp et voldsomt skrekkscenario om de økonomiske konsekvensene av å melde seg ut. Det virker som om det slår tilbake på ham nå.

Les også
Knapp britisk støtte for brexit
Les også
Erkebiskopen av Canterbury ønsker at Storbritannia forblir i EU
Les også
– Cox' antatte drapsmann er nynazist
Les også
Kritisk for Labour-politiker som ble skutt utenfor Leeds
Les også
Corbyn i hardt vær grunnet bråk om antisemittisme