Delegert autoritet: ­Utvalgte «sjefer» blant de innsatte blir kalt nøkkelbærere. De selger stoff, tar betalt fra andre innsatte, og krever at de betaler for å få en plass å sove, viser en fersk rapport fra Human Rights Watch.

Her styrer kriminelle fengselet

Korrupsjon, overgrep og overbefolkede fengselsceller venter unge menn som blir satt bak lås og slå i Pernambuco.

Det hele minner om andre sesong av den kjente TV-serien Prison Break. Fengselsvaktene har trukket seg tilbake, mens utvalgte «sjefer» blant de innsatte styrer etter egen lyst.

En fersk rapport fra Human Rights Watch viser at Brasil har satt 607.000 fanger bak lås og slå, mens fengslene er bygget for omtrent halvparten, 377.000 innsatte.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I den nord-østlige delstaten Pernambuco er tilstanden enda verre. Her deler 32.000 innsatte fasiliteter beregnet for 10.500 innsatte.

Fordi det bare fins én vakt per 30 fanger er det umulig for vokterne å holde tilfredsstillende kontroll.

Til sammenligning er det i snitt én vakt per innsatt i norske fengsler, og de fleste fangene har en celle hver, ifølge Kriminalomsorgsdirektoratet.

Virkeligheten er mildt sagt annerledes i Pernambuco.

Pakket sammen

Konklusjonen fra rapporten, som har fått det klingende navnet «The State Let Evil Take Over» konkluderer med at forholdene i Pernambuco er farlige og helseskadelige, og at de bryter med regionale og internasjonale standarder.

– Staten har pakket titusener av mennesker inn i celler konstruert for bare en tredjedel, og overlatt ansvaret til innsatte som driver fengselet som sin private eiendom, sier Maria Laura Canineu, leder av Human Rights Watch i Brasil.

Søppel: I et av uteområdene flyter det med søppel.

Kjøp og salg

Fordi dekningen er så dårlig blir myndighet delegert til utvalgte innsatte kalt «keyholders» (nøkkelbærere).

Nøkkelbærerne selger stoff, tar betalt fra andre innsatte og krever at de betaler for å få en plass å sove. Hvis man ikke betaler kan det vente straff. Fangevoktere overser overgrepene eller deltar i de ulovlige aktivitetene, forteller en tidligere fengselsdirektør.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Totalt har 40 innsatte og tidligere innsatte blitt intervjuet. Også slektninger, fengselsansatte, dommere og politi er blant de som er intervjuet i rapporten, som beskriver forholdene i fire fengsler i delstaten Pernambuco.

Gjengvoldtekt

Overbefolkede celler, dårlig ventilasjon og mangel på medisinsk behandling gir en rekke helsemessige problemer. Antall tilfeller av turberkulose er 100 ganger høyere enn i befolkningen generelt, mens HIV/Aids er 42 ganger høyere.

Risikoen for seksuelle overgrep er også til stede. To innsatte fortalte at de hadde blitt utsatt for gjeng-voldtekt. Overgrepene ble rapportert til vaktene uten at det fikk noen konsekvenser.

Les også:

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

Soningskøer i Norge

Det norske Kriminalomsorgsdirektoratet har kontakt med en rekke land for utveksling av kunnskap og erfaring. Brasil er ikke et av disse landene.

Likevel er direktoratet kjent med at man i enkelte land løser soningskøer med såkalt «overcrowding». I Norge har man forsøkt på løse det ved dublering, at man plasserer to personer på en celle. Fengselet i Norge med flest fanger per celle er Ravneberget fengsel i Sarpsborg hvor man fortsatt har firemannsrom. Dette ble omtalt i en sak i VG nylig.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I forrige uke var det 864 dommer i soningskø i Norge. Antall personer i kø er lavere fordi en person kan ha flere dommer på seg.

Katolsk engasjement

Mørk flekk: Den gule flekken på kartet viser delstaten i Brasil hvor 32.000 innsatte deler på 10.500 fengselsplasser.

Dette resulterte i at The Inter-American Court of Human Rights (TIACH) ga Brasil ordre om å garantere sikkerhet for innsatte så vel som ansatte i fengslene. TIACH er en selvstendig rettslig institusjon som jobber med menneskerettigheter i Nord og Sør-Amerika.

Venter for lenge

Hovedproblemet bak overbefolkede fengsler er at de innsatte som er i varetekt blir sittende for lenge. Uten en høring får ikke fangene saken sin for retten. Det kan ta mange måneder før varetektsfangene får sin sak prøvd for retten, eller at politiet finner ut at det ikke lenger er grunnlag for å holde den mistenkte fanget.

Overbefolket: Alle de 37 innsatte i denne cellen sover på gulvet. De er i en celle uten vinduer, i den såkalte «punishment and transfer» - avdelingen. Her skal de oppholde seg midlertidig.
Les også
Prestefamilie forlater sitt eldorado i nord og drar til Rio
Les også
Finner islam veien til Cuba og Latin-Amerika?
Les også
Ørnulf Steen ny generalsekretær i Sjømannskirken