SKUFFET: Utenriksminister Børge Brende er skuffet over at en norsk filmfestival nekter å vise en israelsk film. – Det å kutte kultursamarbeidet med et folk er også å kutte ­dialogen med dem, sier Børge Brende

Brende vil at israelsk film skal vises i Norge

– Kulturboikott er feilslått politikk, sier utenriksministeren etter at dokumentarfilm om funksjonshemmede barn ble vraket av norsk filmfestival.

Dagen har omtalt den israelske dokumentarfilmen « The Other Dreamers» som den norske filmfestivalen Human Rights Human Wrongs nekter å vise fordi den ikke tar opp den israelsk-palestinske konflikten.

Festivalledelsen ga overfor Dagen uttrykk for at de har bestemt seg for en kulturboikott av Israel på grunn av okkupasjonen og landets behandling av palestinerne.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Utenriksministeren reagerer

Nå reagerer også den norske utenriksministern på filmnekten.

– Boiott av Israel er ikke norsk politikk. Jeg er skuffet over denne holdningen fra en filmfestival. Det å kutte kultursamarbeidet med et folk er også å kutte dialogen med dem, skriver Børge Brende i en pressemelding.

Han understreker at regjeringen tror på personlig frihet, på mangfold og på at alle stemmer må få komme til orde.

– Jeg mener at alle kunstnere bør behandles likt, uavhengig av nasjonalitet, sier utenriksministeren.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

Blank avvisning

Festivalsjef Ketil Magnussen opplyste til Dagen at han ikke hadde sett filmen, men likevel avvise han blankt tilbudet fra de israelske filmskaperne.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi har forklart de israelske filmskaperne at vi støtter den akademiske og kulturelle boikotten av Israel, og at en slik holdning setter visse krav til filmproduksjonene. Vi tar stilling mot den ulovlige, israelske okkupasjonen som har pågått svært lenge, sa Magnussen til Dagen.

Imot boikott

Festivalsjef Tor Fosse i Bergen Internasjonale Filmfestival (BIFF) reagerte kraftig på disse uttalelsene.

– Boikott er ikke den rette måte å drive kulturutveksling på. Det er uheldig at kulturinstitusjoner driver med boikott på generelt grunnlag, sa Fosse i en kommentar til Dagen.

Ikke lurt

Børge Brende støtter denne holdningen.

– Utestengelse av israelske kunstnere er ikke et bidrag for å løse konflikten i Midtøsten; tvert imot. Norge har langvarige, nære og vennskaplige forbindelser både med Israel og Palestina. Regjeringen ønsker en bred dialog og samarbeid med begge parter om politikk, økonomi, menneskerettigheter og kultur, sier Brende.

Et verdig liv

Den prisbelønte filmen «The Other Dreamers» som nektes vist i Norge, handler om fire funksjonshemmede barns ønsker og drømmer. Vi følger dem både i glede og sorg, i smil og tårer. Den viser hvor lite som skal til både fra samfunnets og privates side for å gi dem gode opplevelser og tro på seg selv på tross av deres sterke begrensninger. Filmen handler om barnas ukuelige optimisme, kampen for å ikke la funksjonshemmingen definere livet deres.

Se filmtraileren her. (Artikkelen fortsetter under videovinduet)