Blasfemiparagrafen blir mest sannsynlig historie

Høyre og Fremskrittspartiet (Frp) vil tirsdag fremme et forslag i Stortinget om å få fjernet blasfemiparagrafen i straffeloven. Forslaget vil etter all sannsynlighet få flertall.

– Det er helt åpenbart hvorfor det haster å fjerne denne paragrafen nå. Angrepet på det franske satiretidsskriftet Charlie Hebdo viser at ytringsfriheten trues, og vi må vise at vi står opp for denne, sier Jan Arild Ellingsen (Frp) til Aftenposten.

Blasfemiparagrafen ble vedtatt fjernet allerede i 2005, som en del av den nye straffeloven. Foreløpig har straffeloven ikke trådt i kraft, og dermed er blasfemi fortsatt straffbart i Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tirsdag legges forslaget om å fjerne blasfemiparagrafen fram i Stortinget og får trolig flertall når det skal stemmes over i justiskomiteen.

I 2009 var Kristelig Folkeparti (KrF) eneste parti som ville beholde paragrafen, men partileder Knut Arild Hareide sa i januar til avisen Vårt Land at de ikke kom til å kjempe for blasfemivern.

Generalsekretær Kristin Mile i Human-Etisk Forbund kaller forslaget en stor seier.

– Når denne bestemmelsen endelig fjernes, er det en stor bekreftelse til det vi har jobbet for i mange år, sier hun og fortsetter:

– Dette er et utrolig viktig signal å sende til verden. I flere land straffes blasfemi knallhardt. I enkelte land risikerer man til og med dødsstraff for å bedrive religionskritikk. Det er et selskap Norge ikke bør være en del av.

Les også
Ytringsfrihet, blasfemi og tilgivelse
Les også
Bildt og Eide smuglet dødsdømt ut av Afghanistan
Les også
Er det viktig å hetse muslimer?
Les også
Åpen for å støte kristne
Les også
Straff for blasfemi