LETTET: Normisjons generalsekretær Anne Birgitta L. Kvelland og internasjonal leder Dag-Håkon Eriksen slipper å bekymre seg for bistandspartnere.

De håper å slippe bistandsdrama neste år

Frivillig bistand er reddet for neste år, men sivilt samfunn frykter bistandsdrama de neste budsjettrundene.

– Jeg er veldig lettet, sier Anne Birgitta Langmoen Kvelland, generalsekretær i Normisjon.

Mandag vandret hun og medarbeiderne spent i gangene på hovedkontoret, bekymret for hvilke samarbeidspartnere i utlandet de kunne komme til å måtte si opp.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

4. november stilte de opp foran Stortinget sammen med 160 organisasjoner for å protestere mot bistandskutt på 4,2 milliarder.

Nå slipper Normisjon og andre frivillige organisasjoner som driver med bistand, å kutte i noe som helst. Etter budsjettavtalen mellom regjeringspartiene, Venstre og KrF kom i havn mandag kveld, er det klart at potten til sivilt samfunn er gjenopprettet.

2,5 milliarder er tilbakeført til bistandsbudsjettet. Blant dem går 1,3 milliarder til å dekke inn kuttet bistanden via frivillige organisasjoner, slik at dagens nivå (1,9 milliarder) videreføres neste år.

Resten går til å styrke en rekke felter, som økt regionbevilgning til Afrika og Latin-Amerika styrkes, det blir mer til overgangsbistand, nødhjelp og humanitær bistand, forskning, fornybar energi og FN-programmer.

Roser KrF og Venstre

– Vi må berømme KrF og Venstre for at de virkelig har gjort en solid innsats i budsjettforhandlingene. Samtidig er det en svært alvorlig situasjon når bistandsbudsjettet fortsatt er kuttet med 1,8 milliarder kroner, sier Kvelland.

Kuttene går utover østeuropeiske land og overføringer til enkelte FN-organisasjoner, Verdensbanken og Verdens helseorganisasjon (WHO). Sosialistisk Venstreparti kritiserer KrF for å i det hele tatt gå med på kutt.

Ber om debatt

– Samtidig er vi usikre på hva signalene som er gitt i prosessen nå vil si for bistandsbudsjettet de neste årene, sier Kvelland.

Jørn Lemvik, generalsekretær i Digni, etterlyser i Vårt Land en debatt om sivilsamfunnsorganisasjonenes rolle. Han er bekymret for liknende bistandsdrama i kommende budsjettforhandlinger. Andelen av bistandsbudsjettet som har nemlig blitt kanalisert gjennom frivillige organisasjoner har blitt redusert fra 20 til 4 prosent på ti år, opplyser Lemvik til Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er helt forunderlig at vi har akseptert det. Ser en på den linja, ender det i null, derfor føler jeg et kjempebehov for å ta opp diskusjonen om hvilke roller de ulike kanaler for bistanden skal ha. Hva forventes og hvilke resultater skal leveres, sier han.

De fire kanalene for norsk bistand er FN-systemet, Verdensbanken, bilateral støtte og sivilt samfunn.

– Bør partiene på Stortinget få i stand et bistandsforlik?

– Jeg vet ikke hvordan det bør gjøres formelt.

Han viser til at Tyskland har en avtale mellom sivilt samfunn og staten om at store kutt i bistand skal varsles to-tre år i forveien, slik at de trekker å trappe ned og fase ut prosjekter.

Ber om forlik

Kvelland er klar for å engasjere seg i en debatt om sivilsamfunnets rolle. Hun mener også at det bør komme på plass et forlik om hvordan sivilsamfunnet skal bidra innen bistand.

– Det er svært viktig at dagens nivå opprettholdes. Jeg hadde håpet at det skulle økes framfor å kuttes, sier Kvelland.

KrFs Kjell Ingolf Ropstad sier det er for tidlig å ta initiativ til en avtale eller forlik om bistand på Stortinget, men vil drøfte det.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Nå har vi en avtale for 2016 med samarbeidspartiene.

Budsjettavtalen

5,9 milliarder kroner flyttes på. Mer enn 17 milliarder kroner omdisponeres, når alle endringer tas med.

Inntekter kommer fra ny avgift på flyreiser, og elavgiften økes med 1,5 øre per kilowattime. Det tas økt utbytte fra statlige selskaper.

NTB

Les også
Økte avgifter – mer til klima og bistand
Les også
KrF fornøyd med 2,5 milliarder mer til bistand
Les også
Enighet om budsjettavtale
Les også
Her demonstrerer Himalpartner for første gangBistandskutt