Mister jobben i kirken hvis du melder deg ut

– For strengt, mener fagforeningsleder etter at Bispemøtet skjerper kravet til medlemskap for ansatte i Den norske kirke.

Kan en diakon eller trosopplærer melde seg ut avDen norske kirke og fremdeles beholde jobben? Spørsmålet er aktuelt etter vårens kirkemøtevedtak om å åpne for å vie personer av samme kjønn.

KA, Kirkens Arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter, fikk spørsmålet om man kan være ansatt i kirken uten å være medlem og sendte det videre til biskopene.Bispemøtet tok det opp på sitt septembermøte og konkluderte med følgende: En kirkelig ansatt som melder seg ut av kirken, skal ikke kunne forvente å få dispensasjon fra medlemskravet. Når det gjelder vigslede medarbeidere, er det uaktuelt med dispensasjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vigslede stillinger

Prester, kateketer, diakoner og kirkemusikere er vigslede stillinger. Når det gjelder trosopplærere, er det ikke krav til vigsling og det fins ingen vigslingsliturgi for dem. Likevel forutsettes det at de er medlemmer.

– Jeg synes at vedtaket de har kommet frem til er for strengt. Vi har allerede et rekrutteringsproblem til kirkelige stillinger, og situasjonen vil ikke bedre seg, tror han.

Han mener det ville vært lurt om kirken åpnet opp for at ansatte kan være medlem andre steder.

– De vil fortsatt være trofaste ansatte, tror han.

Kirkens ansikt utad

BiskopHalvor Nordhaug i Bjørgvin mener det ikke bør overraske noen at den som skal tale og handle på kirkens vegne også må være medlem.

– Sånn er det i alle trossamfunn og organisasjoner, sier han.

– Hvordan vil du forholde deg til dispensasjonssøknader?

– Folk er i sin fulle rett til å melde seg ut i protest mot linjen som kirken følger, men man kan ikke forvente å beholde jobben hvis man er i en stilling der man representerer kirken utad. Så er det slik at vi må vurdere hvilke stillinger det er snakk om. Det er allerede gitt dispensasjon for alle som jobber på kirkegårder eller har rent tekniske funksjoner. Til dem gjelder ikke kravet om medlemskap.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Når det gjelder ansatte på menighetskontor og sekretærer for menighetsråd, ønsker han på generelt grunnlag ikke å ta stilling, selv om de «vitterlig er kirkens ansikt utad og representerer kirken».

– Der må vi se på arbeidsbeskrivelsen for hver enkelt stilling, sier han.

Dobbelkommunikasjon

Nordhaug minner om at det er et krav ved ansettelse i alle vigslede stillinger at man må være medlem i kirken.

– Når et vilkår for ansettelse ikke er tilstede, kan jo ikke vedkommende fortsette. Det er mitt prinsipielle utgangspunkt.

– Geir Møller, leder i Kirkeansatte i Delta, mener at vedtaket biskopene har kommet frem til er for strengt?

– Det er noen stillinger i en mellomkategori vi må vurdere, og da snakker jeg ikke om folk som tilhørerMetodistkirken, som vi har en avtale med. Når de søker stilling hos oss, er det uproblematisk at de er medlemmer der.

Dobbelkommunikasjon

– Her snakker vi om folk som melder seg ut i protest mot den kirken de representerer. Det vil oppleves som en dobbelkommunikasjon om de melder seg ut, men fortsetter å jobbe hos oss. Hvordan kan man med troverdighet invitere folk inn i den kirken man har meldt seg ut av? Det har jo med integritet å gjøre. Jeg har ikke problem med å respektere de som melder seg ut, men de må også respektere Den norske kirkes karakter av å være et trossamfunn. Jeg regner med at ansatte er lojale og står inne for kirken, og at de mener det er riktig å tilhøre kirken. Men det mener de jo ikke når de har meldt seg ut i protest, sier Nordhaug.

Marit Halvorsen Hougsnæs, direktør for arbeidsgiverforeningen i KA, tar biskopenes konklusjon til etterretning.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er opp til den enkelte biskop om de vil gi dispensasjon eller ikke. Jeg er glad for at de har samlet seg om en felles holdning, sier hun.