Krever at ny biskop har lokal forankring

Kirkerådet må ta betydelig hensyn til hvem grasrota i Stavanger vil ha som etterfølger av biskop Pettersen. Tidligere nominasjonsvinner føler seg for gammel.

– Jeg synes det vil være rart om noen nominerer meg, sier prost i Sandnes,Ludvig Bjerkreim.

Etter at den lokale prosessen var ferdig i 2009, var han innstilt på førsteplass. Regjeringen, som da stod for den endelige avgjørelsen, valgte i stedetErling Pettersen. Nå skal Pettersen erstattes, men Bjerkreim tviler på at han selv er aktuell.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Nå er jeg 62, til neste år 63 år. Det er litt i eldste laget.

– Men sier du nei hvis noen nominerer deg?

– Jeg tror ikke jeg vil få spørsmålet, sier han til Dagen.

Kandidater

Bjerkreim er likefullt en av de som trekkes frem som kandidat. Nytilsatt prost i Haugesund, Rune Steensnæs Engedal, og generalsekretær iDet norske misjonsselskap,Jeffrey Huseby, nevnes også som lokale kandidater.

Ivar Braut, som er fra Stavanger-området og er sokneprest i Birkeland kirke i Fana i Bergen, er et annet navn. Han ønsker ikke å si om han er aktuell.

– Jeg vil ikke kommentere det i det hele tatt. Da låser man seg, sier han til Dagen.

En kandidat som bekrefter at hun stiller hvis hun blir spurt, erSølvi Lewin. Hun er sokneprest i Re i Vestfold, men er fra Dirdal øst for Stavanger. Hun har erfaring fraKirkerådet ogKirkemøtet og har vært misjonær for NMS på Madagaskar.

– Jeg tenker litt på det. Men jeg er fortsatt ung og jeg må bli spurt. Men det er ikke utenkelig at jeg stiller.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hun har vært nominert før, i Tunsberg. Da endtePer Arne Dahl opp med jobben. Lewin sier prosessen med bispenominasjoner er omfattende.

– Den er selvransakende, og man må finne ut om man klarer å stå i en så stor lederoppgave. Prosessen er langtekkelig, ikke bare snakk om et intervju. Man måles og veies i alle retninger. Jeg prøver å la det være en form for overgivelse, jeg legger det i Guds hender.

Det er lenge siden hun bodde i Stavanger, men hun tror bispedømmet trenger en biskop som bygger bro mellom folkekirken og det sterke organisasjonslivet.

Lytte lokalt

En av de som kjenner godt til kristenlivet i Stavanger bispedømme er Thomas Peter Randulff. Han er pensjonert prest, tidligere misjonær og nå aktiv debattant i aviser og presse. Han tar for gitt at man lytter til resultatet i bispedømmet.

– Jeg regner med at når man har en lokal omgang, så er det alvorlig ment. Sist var jeg overrasket og skuffet over at de to som fikk flest stemmer lokalt ble overkjørt. Pettersen hadde ikke noen relasjon til Stavanger, men jeg regner med at det var en politisk utnevnelse, sier han.

Kjetil Aano var den som kom på andreplass i 2009.

– I tillegg mener jeg at man må utnevnes i kraft av sine egenskaper, ikke ens politiske syn eller enkeltsaker som dukker opp. En biskop har mye mer å forholde seg til enn en eller to enkeltsaker. Vi må ha en leder med teologisk og åndelig tyngde, sier han.

En annen som kjenner landskapet i Rogaland erDag Øivind Østereng. Presten tilknyttetCarissimi sa tidligere opp sin stilling som følge av Kirkemøtets vedtak om innføringen av vigselsliturgi for likekjønnede. Han tror ikke overkjøringen av det lokale votumet i 2009 er glemt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er fortsatt sårt. Det var en tøff forbigåelse av det som var kirkens eget valg. Nå er det Kirkerådet som til sist bestemmer, og får man et like klart utfall denne gangen må de lytte til det.

Dilemma

Det er Kirkerådet som skal ta den endelige avgjørelsen på sitt møte i desember. Ved de fire utnevnelsene som kirken selv har hatt ansvaret for, har det kommet kritikk om at de konservative kandidatene har blitt foretrukket. Sist utnevnelse,Ann-Helen Fjeldstad Jusnes i Sør-Hålogaland, er unntaket. Siden den utnevnelsen er sammensetningen av Kirkerådet skiftet ut.

Flertallet i rådet er delegater fraÅpen folkekirkes plattform. Samtidig har leder av rådet,Kristin Gunleiksrud Raaum, vært tydelig på at bredden i kirken skal ivaretas. Rådet kan derfor få et dilemma, og overkjøre en «konservativ» lokal kandidat, fordi sammensetningen i Kirkerådet ikke ønsker vedkommende.

– Det er et dilemma, sier tidligere sjefredaktør i Stavanger Aftenblad, Tom Hetland.

– Skal Kirkerådet ta all makt? Her må rådet bruke skjønn og signalisere at det er rimelig balanse mellom fløyene i kirken.