UENIGHET: Olav Rune Ertzeid mener det alltid har vært uenighet om etiske spørsmål i kirken.

– Jeg tror jeg har flere merkelapper

Olav Rune Ertzeid mener han kan beskrives som konservativ, liberal og radikal – alt etter hva det er snakk om.

Hvorfor vil du bli biskop?

Først og fremst ønsker jeg å bli biskop fordi jeg ble spurt om jeg var villig til å la meg bli vurdert til tjenesten som biskop i Sør-Hålogaland. For meg handler det om å få et kall fra kirken og det handler om å få tillit.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Dernest tenker jeg at jeg med min lange tjeneste som prest i 13 år og prost i 15 år har godt kjennskap til hva det betyr å være kirkelig leder og hva det vil si å være ansatt i kirken.

Jeg tror at jeg kan bidra til å forløse frimodig tjeneste hos mine medarbeidere gjennom en nærværende ledelse. Mitt Olavstipend i 2014 gav meg også utvidet kunnskap om relasjonell ledelse, noe jeg tror er helt vesentlig for en biskop.

Hva vil du svare hvis noen spør hvorfor du er kristen?

Jeg er en kristen fordi Gud ved sin Hellige Ånd har skapt troen på Jesus Kristus i mitt hjerte. Min kristne tro handler om tillit til at Gud har tilgitt meg og elsker meg.

Er det noen kristne bevegelser eller ledere som har betydd særlig mye for deg?

Min søndagsskolelærer – Berit Fornes – betød mye for meg da jeg var barn.

Konfirmantpresten – Helge Fisknes – viste meg mye om kristen tro i praksis og «provoserte» fram refleksjon i meg over kirkens sosialetiske kall og ansvar. Det har vært veldig viktig.

Indremisjonen/Normisjonens arbeid på Romerike gav meg også mye og bidro til min lederutvikling.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hvordan vil du beskrive ditt teologiske ståsted?

Jeg tror jeg har flere merkelapper: Sentral i Kristusforkynnelsen (konservativ?), sterkt fokus på skaperteologi (radikal?), ganske åpen i mange sosialetiske spørsmål (liberal?).

Har du eller har du hatt en partipolitisk tilknytning? Hvordan tenker du i så fall om sammenhengen mellom ditt politiske og ditt kirkelige engasjement?

Jeg har absolutt ingen partipolitisk tilhørighet og har aldri vært medlem av noe parti.

Hva mener du om vigselsliturgi for samkjønnede par?

Jeg tror det er en for vanskelig sak å bli enige om. Det handler om ekteskapsforståelse, skriftforståelse osv. Jeg mener en løsning er at staten tar seg av vigsler (som i mange andre land), så kan kirken heller lage gode forbønnsliturgier for borgerlig inngåtte ekteskap.

Hva vil du si til dem som mener at Den norske kirke beveger seg bort fra Bibelen og bekjennelsen?

Det er jeg ikke enig i. Vi må se etter i Bibelen og bekjennelsen hva det er som konstituerer kirken og hvem det er vi tror på. I kirken har det helt siden apostlenes tid vært uenigheter vedrørende etiske spørsmål selv om man har vært enige om troens fundament.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Et lite eksempel for min del er at jeg synes det er vanskelig å spise blodpølser (jfr. apostelmøtet i Jerusalem), mens for andre er det helt uproblematisk.

Hvilken overskrift ville du like å se på forsiden av Dagen?

«Kirkeledere i Norge anerkjenner hverandre som kristne søsken!»

Møt de fem andre bispekandidatene i Sør-Hålogaland her:

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

Olav Rune Ertzeid

55 år.

Prost i Nord–Helgeland prosti.

Les også
Betenkt over at røde dominerer på bispeliste