Bioteknologirådet vil at foreldre skal være åpne om sæddonasjon

Par som får barn ved hjelp av donorsæd, bør fortelle barnet sannheten så snart det er tilrådelig, mener Bioteknologirådet.

Bioteknologirådet arbeider med å evaluere bioteknologiloven. På møtet tirsdag tok det opp temaer knyttet til donorsæd.

Et samlet bioteknologiråd understreker at åpenhet om sæddonasjon ser ut til å være positivt for stabile familieforhold. Bare ett rådsmedlem gikk inn for at donorer bør kunne være anonyme fordi det vil lette rekrutteringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Flertallet mente imidlertid at barnet fortsatt skal ha rett til å få vite donors identitet når det blir myndig. Men barnet bør i utgangspunktet få kjennskap til sitt opphav før myndighetsalder, presiserer de.

Et flertall på 13 av rådets 15 medlemmer ser ikke noen grunn til at barn unnfanget med donorsæd har andre rettigheter enn adoptivbarn. De foreslår derfor å endre ordlyden i lovverket slik at den ligger tettere opp til adoptivloven. Der pålegges foreldrene å så snart som tilrådelig fortelle barnet at det er adoptert.

Et rådsmedlem mente det vil være urimelig å pålegge foreldrene å fortelle barnet om donoren før man har mer erfaring med hvordan dagens system fungerer, og gikk inn for at dagens lovtekst blir stående uendret.

Les også
Genjakt kan gi Helse-Norge forstoppelseBioetiske spørsmål
Les også
Liv og død og sånn
Les også
– Fikk svi politisk for abortstandpunkt
Les også
Fire av ti abortsøkere brukte prevensjon
Les også
Håper å unngå politisk spill i bio-debatter