KrF: – Gi tilleggspoeng til elever på bibelskolene

KrF ber i dag Stortinget om å likebehandle bibelskoleelever og folkehøgskoleelever.

Tirsdag fremmer KrF et representantforslag i Stortinget for å sikre bibelskoleelever to tilleggspoeng. Slik reglene er i dag, får elever som fullfører folkehøgskole to tilleggspoeng.

Elever som fullfører en godkjent bibelskole, ikke får noen poeng. KrF vil gjøre regelverket mer «rettferdig»

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er rimelig og rettferdig at et fullført år på bibelskole, skal telle likt som et fullført år på folkehøgskole, sier Hans Fredrik Grøvan, utdanningspolitisk talsperson for KrF.

Høyere utdanning

I 1996 fikk folkehøgskoleelever rett til to tilleggspoeng. Poengene teller med i opptak til høyere utdanning.

Tidligere hørte bibelskolene til under privatskoleloven, som også regulerer videregående skoler. I dag er imidlertid bibelskolene godkjent under voksenopplæringsloven, noe som gjør dem mer like folkehøgskoler, mener Grøvan.

– Hovedmålgruppen for bibelskolene er elever som har fullført videregående og som ønsker et annerledes år før de går videre på studier, på lik linje som folkehøyskolene. I dag er derfor folkehøyskole og bibelskole to parallelle alternativer for mange ungdommer med et kristent livssyn hvor begge skoleslagene har fokus på personlig vekst og forberedelser til videre studier, samfunns- og arbeidsliv, skriver KrF i sitt forslag til Stortinget.

Glad for forslag

Elisabeth Berling, inspektør ved Normisjon-eide Bibelskolen i Grimstad, er glad for forslaget.

– Dette har vi snakket om i Kristne Friskolers Forbund lenge. Det er ingen god grunn til at man ikke skal få to poeng for å gå på bibelskole, så lenge man får det på folkehøgskole. Skoleslagene har mye til felles, sier Berling og legger til:

– Begge skolene gir dannelse og bidrar til personlighetsutvikling. Jeg tenker vel at man får vel så mye lærdom gjennom et år på bibelskole, faktisk.

– Kommer det til å påvirke antall søkere?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Positivt

Også Jørn Martinsen, rektor ved Bibelskolen Fjellhaug i Oslo hilser forslaget velkommen. Bibelskolen han leder eies av Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM).

– Jeg syns forslaget er veldig bra. Bibelskolen rekrutterer blant samme aldersgruppe som folkehøgskoler, der de får poeng. Jeg tror det vil være positivt for bibelskolene dersom elever fikk to poeng for et skoleår, sier Martinsen.

Frp sier ja

Forslaget om tilleggspoeng var oppe i valgkampen i fjor. Under en debatt på UL, som er NLM sitt sommerstevne for ungdom, ble politikerne spurt om de ville jobbe for at elever skal få to tilleggspoeng for å gå på bibelskole. Flere av dem var positive.

– De bør få to poeng. Derfor bør også KrF sitte i regjering med Frp slik at vi kan kjempe det igjennom, sa Ketil Solvik-Olsen, samferdselsminister og nestleder i Frp til de fremmøte på UL.

– Kvaliteten bør avgjøre. Hvis bibelskoler holder god nok kvalitet, bør man få to poeng for å gå på dem. Holder de ikke god nok kvalitet, bør man ikke få tilleggspoeng, sa Hadia Tajik, stortingsrepresentant og nestleder i Arbeiderpartiet.

Høyre sier nei

Nærmingsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) varslet etter debatten på UL at han ikke støtter forslaget. Han vil heller prioritere poeng til dem som gjennomfører førstegangstjeneste.

– Jeg synes det er en klar forskjell på ett år i forsvaret som er en tjeneste for landet, og for eksempel et år på folkehøyskole. Jeg forstår samtidig at bibelskolene gjerne vil med, all den tid folkehøyskolene er inkludert, sa Isaksen til Dagen.

Isaksen hadde da jobben som kunnskapsminister.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tror på flertall

Stortingspolitiker Grøvan har tro på at forslaget kan få flertall.

– Jeg håper det skal være gode muligheter. Jeg tror dette forslaget vil bli oppfatet som oppretting av en skjevhet mellom to skoleslag, sier Hans Fredrik Grøvan.