UNDERSØKER ANSATTE: Etatsleder for alders- og sykehjem i Bergen kommune, Karl Henrik Nicolajsen, forteller at det nå foregår en undersøkelse rundt de ansatte som har besøkt sykehjemmet Fundación Betanien i spanske Alfaz del Pi. Målet er å finne ut om noen av de ansatte har deltatt på fester med prostituerte arrangert av den tidligere presten og direktøren i Stiftelsen Betanien, Are Blomhoff. Bildet viser et område av Alfaz del Pi der det bor mange nordmenn. Illustrasjonsfoto: AFP PHOTO/ JOSE JORDAN, NTB Scanpix

Vil finne ut hvem som har deltatt på sex-fester

Are Blomhoffs advokat kan ikke utelukke at nordmenn har deltatt på fester med prostituerte arrangert av den tidligere presten. Betaniens styreleder ønsker ikke å undersøke mer, mens kommunen etterforsker sine ansatte videre.

– Jeg kan ikke se hvordan vi kan finne det ut. Vi vil legge denne saken bak oss nå, og kommer ikke til å etterforske mer enn det vi allerede har gjort, sier Stiftelsen Betaniens styreleder, Christian Hysing-Dahl, til Dagen.

Are Blomhoff (61), tidligere prest og direktør i den bergensbaserte stiftelsen Betanien, tilstod i en rettssak forrige uke å ha underslått 15 millioner kroner. Mesteparten av dette ble brukt på fester med prostituerte i Spania. Dette foregikk i sammenheng med hans arbeid ved sykehjemmet Fundación Betanien i Alfaz del Pi.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ifølge Bergens Tidende sa Blomhoff, som også har mottatt Kongens fortjenestemedalje, at andre personer som deltok på disse festene hadde sex med de prostituerte. Det han derimot ikke sa noe om, er hvem disse andre personene er.

– Det er veldig leit om mistanken nå faller på oss eller noen andre. Vi har ikke oversikt over hvem som har deltatt på disse festene. Alt av materiale er overlatt til politiet, sier Hysing-Dahl.

– Flere fra Betanien har besøkt dette prosjektet, vil dere ikke undersøke videre om noen har deltatt på fester med prostituerte?

Utelukker styret

– Jeg har jo vært i Spania selv og besøkt sykehjemmet, uten at jeg har vært med på fester. Jeg kan ikke kommentere hvem som har deltatt for det vet jeg rett og slett ikke. Som sagt har vi overlatt alt vi har å bidra med i denne saken til politiet.

Are Blomhoffs advokat, Per-Erik Gåskjenn, vil verken bekrefte eller avkrefte om nordmenn har deltatt på Blomhoffs sex-fester.

– Så langt jeg kjenner til er det ikke snakk om folk med tilknytning til det arbeidet som er lagt ned der nede, men hovedsakelig folk fra Spania, sier han.

– Har Blomhoff festet utelukkende med spanjoler?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg kan ikke svare på hvem han har festet med, han har forklart seg i retten og i avhør. Utover det ønsker jeg ikke å kommentere ytterligere med hensyn til hvem som har vært med på festene, fortsetter Gåskjenn.

– Har Blomhoff fortalt deg hvem som deltok på disse festene han arrangerte?

– Det jeg kan si er at det er ingenting i saken som tilsier at medlemmer i Betanien-styret har vært med på dette. Styrets rolle i underslagssaken har vært særlig gjenstand for granskning av ekstern gransker. Styrets rolle har også blitt stilt spørsmål ved i etterforskningen. I den grad det skulle være mistanker rettet mot medlemmer av styret, vil disse så langt jeg kan se kunne avkreftes.

Ble invitert til fest

Bergen kommune har 19 plasser ved sykehjemmet i Spania, og flere personer fra kommunen har vært nede på befaring siden åpningen i 2001.

Etatsleder for alders- og sykehjem i Bergen kommune, Karl Henrik Nicolajsen, forteller at det nå pågår en undersøkelse rundt de ansatte som har besøkt Fundación Betanien.

– Siden sykehjemmet åpnet der nede har vi hatt en jevnlig driftsoppfølging. To-tre personer har reist ned hvert år. Noen av gangene har Blomhoff deltatt på møtene, og da har jeg hørt at det har blitt invitert til fest. Så langt jeg kjenner til har ingen kommuneansatte deltatt, sier han.

– Gjør dere noe for å finne ut om noen av kommunens ansatte har deltatt på disse festene?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi undersøker nå om noen har deltatt på fester av den typen som blir beskrevet. Det arbeidet begynte med en gang vi fikk høre om saken. Disse personene har vært der som representanter for Bergen kommune. Selv om eventuell festing har skjedd på fritiden, så ville det ha vært helt uakseptabelt om noen ansatt i kommunen har deltatt.

Har ikke opplysninger

Politiadvokat i Hordaland politidistrikt og aktor i korrupsjonssaken, Anders Johnsen, kan si noe om hvor vidt nordmenn har deltatt på Blomhoffs fester med prostituerte.

– Vi har ikke ettergått denne delen av saken. Nå er saken så å si avgjort. Det er ingen andre involverte i underslaget, det har vi ingen indikasjoner på, og derfor går vi ikke videre, sier Johnsen til Dagen.

Vil dere gjøre noe for å finne ut hvem som deltok på disse festene, i og med at det er snakk om straffbare forhold?

– Vi har ikke opplysninger om akkurat det. Derfor er det vanskelig å gå videre på det punktet, avslutter han.

Betanien-saken

Tidligere prest og direktør i Stiftelsen Betanien, Are Blomhoff, har tilsått å ha underslått 15 millioner kroner.

Underslaget skjedde i sammenheng med hans arbeid for stiftelsens sykehjem i Spania, Fundatión Betanien.

Blomhoff fortalte i retten at mesteparten av pengene ble brukt på fester med prostituerte.

Videre fortalte han at andre festdeltakere hadde sex med de prostituerte som han betalte for.

Les også
Nok en Betanien-leder deltok på sexfester i Spania
Les også
Storbritannias første kvinnelige biskop vigslet
Les også
«Stjålne» orgelpiper i Melhus funnet
Les også
Drømmer om prestetjenesteKvinnelig ordinasjon
Les også
Prester streiker for aller første gang
Les også
Prestene trekkes i lønn for å aksjonere