NYE DETALJER: Fredag ettermiddag gav Stiftelsestilsynet Dagen innsyn i et notat fra tillitsvalgte som lå til grunn for et møte tilsynet hadde med dem. Der kommer det frem en rekke forhold som ikke tidligere har vært kjent i Betanien-saken.

Varslet i ti år før styret i Betanien reagerte

Styret skal ha blitt varslet om høyt alkoholbruk og kritikkverdig adferd fra direktøren i ti år før de tok affære, ifølge tillitsvalgte på Betanien.

Stiftelsestilsynet vedtok i begynnelsen av mars å gjenåpne Betanien-saken etter at tillitsvalgte hadde uttrykt mistillit til styret i stiftelsen for håndteringen av underslagssaken.

Til nå har ikke tillitsvalgte uttalt seg offentlig i detalj om hvorfor de ikke har tillit til styrets håndtering, men viste til at det var stor frustrasjon blant de ansatte. Tillitsvalgt for legene Arne Nakling sa også til Dagen at varslerne har hatt det vanskelig og har det vanskelig fremdeles.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Post by Dagen.

Trakk seg

Fredag ettermiddag gav Stiftelsestilsynet Dagen innsyn i et notat fra tillitsvalgte som lå til grunn for et møte tilsynet hadde med dem. Der kommer det frem en rekke forhold som ikke tidligere har vært kjent i Betanien-saken.

Spesielt legger tillitsvalgte vekt på å dokumentere hvordan ledelsen ved Betanien og styret gjentatte ganger ble varslet om «høyt alkoholforbruk og kritikkverdig framferd».

Allerede i 2002 under møtet i Diakonirådet på Geilo skal en person ha varslet at han ikke lenger ville delta i diakonirådet «som følge av framferden. Men også fordi Diakonirådet ble nektet innsyn i regnskap og revisjon i virksomheten i Fundacion Betanien av styreleder Hysing-Dahl og Blomhoff».

«Dette kom til sterk konfrontasjon, men Hysing-Dahl holdt fast ved at innsyn ikke skulle gis til Diakonirådet selv om det hadde vært det normale ved alle andre regnskap i stiftelsene», heter det i notatet.

I bakrus på talerstol

Det ble varslet i 2007 etter administrasjonen sin tur i Spania hvor det ble konsumert «store mengder alkohol». Det fremkommer at Blomhoff kjørte bil i alkoholpåvirket tilstand med andre fra administrasjonen som passasjerer.

I 2008 varslet flere ansatte en styrer om alkoholbruk etter diakonidagene i april. Også medarbeidere hos Betanien i Skien og Oslo ringte til Bergen etter turen «for å spørre om alt var i orden, da med henvisnig til disse dagene», heter det i notatet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Samme år skal det bli varslet til personalsjefen.

I 2010 skal flere ha reagert på at direktøren gikk på talerstolen under en gudstjeneste «i synlig bakrus» under diakonidagene, heter det i notatet.

I 2011 ble det varslet anonymt om at direktøren hadde et alkoholproblem til styreleder og nestleder.

Etter at direktøren var anmeldt og pågrepet i november 2013, ble det holdt flere allmøter på Betanien. Der skal styreleder Christian Hysing-Dahl ha karakterisert seg selv om «døv, blind og naiv» og holdt fast ved at han visste ingenting om direktørens høye alkoholforbruk og alkoholproblem.

«Dette savner troverdighet, da svært mange personer har observert problemet og meldt fra om det», skriver de tillitsvalgte.

Formell feil

Stiftelsestilsynet ba i fjor høst Metodistkirkens hovedstyre ta stilling til om de hadde tillit til styret i Betanien. De svarte med å erklære tillit etter at en rekke personer hadde erklært seg inhabile.

De tillitsvalgte mener at hovedstyret ikke har hjemmel i sine vedtekter til å uttale tillit eller mistillit til styret. Det er det bare Metodistkirkens årskonferanse som kan gjøre, mener de og mener derfor at Stiftelsestilsynet har gjort en formell feil. Det er Diakonirådet som foreslår styremedlemmer til stiftelsesstyret, og Metodistkirkens hovedstyre som godkjenner dem.

Ber tilsynet avsette

Betanien er i dyp krise, ifølge de tillitsvalgte.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

De foreslår at personer bør hentes inn i styret utenfra, at ledelsen snur alle steiner og at tillitsvalgte blir tatt med på råd.

Styret har avvist at de vil trekke seg. De tillitsvalgte har bedt Stiftelsestilsynet benytte seg av sin myndighet til å skifte ut styremedlemmer.

Seniorrådgiver Terje Gjertsen i Stiftelsestilsynet har tidligere uttalt til Dagen at styret må ha vist seg klart uegnet for at tilsynet skal kunne avsette dem, men at dette er noe de kommer til å vurdere.

Tillitsvalgte mener at styret burde ha politianmeldt Blomhoff umiddelbart etter varslingen i august 2012. I stedet ble det holdt fest for direktøren på hans 60-årsdag og utdeling av Kongens fortjenstmedalje to uker etter at det var bevis for at underslaget var på mange millioner, ifølge tillitsvalgte.

Det fremkommer også at minst fire personer på sykehjemmet i Bergen har vært langtidssykemeldte som «direkte følge» av konflikt med direktøren. Dette skal ha gitt merkbare følger for den medisinske oppfølgingen av pasientene, heter det i notatet.

Ble aldri varslet

Styreleder i Betanien, Christian-Hysing Dahl, har ifølge ham selv verken sett eller blitt tilsendt notatet fra møtet mellom de tillitsvalgte og Stiftelsestilsynet.

I notatet står det blant annet at styret ble varslet om underslaget og Blomhoffs høye alkoholforbruk gjentatte ganger over en periode på ti år før reaksjonen kom.

– Hvordan kan det ha seg at dere ikke reagerte tidligere?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg har aldri blitt varslet. Hvem som fremsetter disse påstandene vet jeg ikke, og jeg har bedt om å få det dokumentert uten at det har blitt gjort, sier Hysing-Dahl til Dagen.

Han mener han ikke hadde kjennskap til de konkrete episodene som blir beskrevet i notatet på det tidspunktet de fant sted.

– Hvis dette har blitt varslet, har det skjedd uten at jeg har fått vite om det. Det at noen har trukket seg fra Diakonirådet har jeg ikke hørt om før nå. Det var jo hele tiden utskiftninger, og det kan være at noen har trukket seg. Jeg husker en episode der det var én som ikke møtte opp. Det kan godt være at vedkommende hadde en grunn for å ikke møte opp som jeg ikke kjenner til, fortsetter han.

Det kom også fram at flere personer fremdeles er sykemeldte etter «direkte konflikt» med Are Blomhoff.

– Hvilken type konflikter er det snakk om?

– Det vet jeg ikke. Det er jeg ikke kjent med.

«Døv, blind og naiv»

I notatet blir det også pekt på at Hysing-Dahl holdt en rosende tale for Blomhoff rundt samme tidsrom som eks-presten mottok Kongens fortjenestemedalje. På dette tidspunktet var også underslaget kjent for styret.

– Jeg holdt en tale på 60-årsdagen hans. På det tidspunktet hadde jeg fått varsel, men ikke noen konkrete bevis, sier Hysing-Dahl.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det står også at Hysing-Dahl karakteriserte seg selv som «døv, blind og naiv» på et allmøte som handlet om hvorfor styret ikke kjente til Blomhoffs høye alkoholinntak og underslaget tidligere.

– Hvordan har det seg at du ikke visste om alkoholforbruket når styret var blitt varslet ved flere anledninger?

– Jeg har svart at jeg ikke visste om det på et møte jeg hadde med de tillitsvalgte. Hvis de ikke tror meg så er det ikke noe jeg kan gjøre med det, sier Hysing-Dahl.

En annen detalj som kommer fram i dokumentet er at Diakonirådet skal ha blitt nektet innsyn i regnskapet til stiftelsens sykehjem i Spania, Fundación Betanien.

– Hvorfor det?

– Det kan jeg ikke huske. Jeg har ikke blitt tilsendt dokumentet der dette står skrevet.

– Er blitt belyst

Are Blomhoffs advokat, Per-Erik Gåskjenn sier til Dagen at han ikke ønsker å kommentere eller diskutere denne saken mer gjennom media.

– Min klient har forklart seg retten og gjennom flere avhør med politiet. Alle relevante forhold som berører straffesaken har så langt vi kan se blitt belyst her.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Betanien-saken

Forstander og administrerende direktør Are Blomhoff i Stiftelsen Betanien ble i februar dømt til tre års fengsel.

Saken gikk som tilståelsessak i Drammen tingrett.

Han ble dømt for underslag av 15,8 millioner kroner fra stiftelsen. Pengene ble satt inn på en vedlikeholdskonto knyttet til

Saken ble avslørt etter at én eller flere varslere gikk til styret i august 2012.

Det ble da satt i gang en intern gransking og styret konfronterte Blomhoff med anklagene i januar 2013.

Underslaget ble først anmeldt til politiet i november 2013.

Få uker senere ble Blomhoff pågrepet av politiet.

Misnøyen til styret kommer fram i et brev sendt av tillitsvalgte i Legeforeningen, Norsk Sykepleierforbund, Fagforbundet, Norsk Psykologforening, Forskerforbundet og Utdanningsforbundet.

Etter at Dagen skrev om brevet, ba Stiftelsestilsynet om å få tilsendt brevet og få et møte med tillitsvalgte.

Etter møtet besluttet Stitelsestilsynet å se på saken på nytt.

Les også
Nok en Betanien-leder deltok på sexfester i Spania
Les også
Betanien-ansatte krever at styret må gåBetanien-saken
Les også
3 år i fengsel for Blomhoff
Les også
Tilsynsfører invitert til fest av BlomhoffBetanien-saken
Les også
Gjenåpner Betanien-saken