ALKOKUTT: Styreleder i Betanien, Christian Hysing-Dahl, varsler at det ikke lenger vil bli servert alkohol når ansatte spiser middag sammen på reise eller i andre sammenhenger.

Nå blir jobbmiddagene 99 prosent promillefrie

Styreleder Christian Hysing-Dahl i Betania-stiftelsen kutter ut middags alkoholen som tidligere ble påspandert de ansatte. Med ett unntak.

– Det vil fremdeles bli mulig å ta seg et glass vin til forretningslunsj i Spania, fordi det er en del av kulturen der, sier styreleder i Betanien, Christian Hysing-Dahl til Dagen.

Betanien har sterke bånd til Metodistkirken i Norge. Kirkesamfunnet stod som initiativtaker til stiftelsen i Bergen, og har alltid hatt et sterkt og tydelig avholdsstandpunkt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tidligere direktør Are Blomhoff innrømmet nylig å ha underslått 15 millioner kroner. Det kom fram i retten at mesteparten av dette ble brukt på festing og prostituerte. Ekspresten har tidligere fortalt at han har et alkoholproblem.

– Opplever du at det har blitt servert for mye alkohol på jobbmiddager i regi av Betanien, Hysing-Dahl?

– Der er det sikkert delte meninger om. Før var det slik at stiftelsen betalte for alkoholen på disse middagene. Slik vil det ikke være framover, sier han.

Fengselsdom

Mandag ettermiddag kom dommen mot den tidligere Betanien-direktøren Are Blomhoff. Ekspresten ble dømt til tre års ubetinget fengsel.

Ett års strafferabatt ble gitt for tilståelsen han kom med i Drammen tingrett forrige uke. Det trekkes også fra de to dagene Blomhoff tilbrakte i varetekt.

Ellers tok ikke retten stilling til spørsmålet om erstatningskrav. Dette fordi Blomhoff selv mente han hadde sagt fra seg en lukrativ pensjonsavtale, og at denne måtte virke som betaling for en del av beløpet han har sagt seg skyldig i å ha underslått.

Derfor må Betanien komme med et sivilt søksmål om de vil ha millionbeløpet tilbake.

– Vi tar dommen til etterretning. Det er domstolen som dømmer, og slik er det med den saken, sier Hysing-Dahl.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kritikk mot styreleder

I Dagen lørdag varslet styrelederen at han ikke ville gå videre for å finne ut hvem som har deltatt på sex-fester arrangert av Are Blomhoff.

I etterkant av disse uttalelsene har Bergens Tidende skrevet at en tidligere leder i Betanien godtok et forelegg for kjøp av sex i utlandet omtrent ett år tilbake i tid.

– Står du fremdeles ved det du sa om at dere ikke vil undersøke saken videre?

– I arbeidet vi har gjort så langt har vi ikke klart å finne ut om andre har deltatt på disse festene. Vi har gjort det vi mener det er praktisk mulig å gjøre.

– Er de ansatte tilfreds med det arbeidet som har blitt gjort?

– Det kan ikke jeg svare på. Vi har håndtert det nye tilfellet som dukket opp, ellers har vi ikke kjennskap til noe annet, sier han.

– Er det misnøye internt i Betanien?

– Jeg kan ikke uttale meg på vegne av de ansatte, det er sikkert delte meninger om akkurat det. Styret har vært samlet i det som har blitt gjort, og i alle vedtakene. Vi har likevel en jobb å gjøre. Det har blant annet blitt stilt spørsmål angående tilliten til meg, avslutter Hysing-Dahl.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kritiserer arbeidet

Stiftelsestilsynet har utarbeidet en tilsynsrapport på Betanien-saken. Seniorrådgiver Terje Gjertsen er saksbehandler i Betanien-saken og mannen bak denne rapporten.

– Vi har sjekket relasjoner mellom alle styremedlemmer og Blomhoff, i den grad vi har hatt muligheten til det, og vi har sett på hvor vidt andre har medvirket til underslaget i Betanien eller begått straffbare forhold, sier han til Dagen.

Selv om rapporten konkluderer med at internkontrollen har vært god, synes ikke Gjertsen at Stiftelsestilsynet burde få vite om saken gjennom et oppslag i Bergens Tidende.

– Min vurdering er at vi burde ha vært varslet av styret i Betanien på et tidligere tidspunkt. De tok for sen kontakt med oss, fortsetter han.

På initiativ fra styret i Betanien og Stiftelsestilsynet, har også revisjons- og rådgivningsbyrået BDO gjennomført en gransking av saken. Her kommer det blant annet fram at det gikk hele 8 måneder fra Betanien visste om underslaget, til politiet ble kontaktet. For lang tid ifølge denne rapporten.

BDO ønsket ikke å kommentere rapporten ytterligere da Dagen tok kontakt.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Post by Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Betanien-saken

Tidligere prest og direktør i Betanien, Are Blomhoff, ble mandag dømt til tre år i fengsel for underslag av 15 millioner kroner.

Underslaget skjedde da han hadde ansvar for stiftelsens sykehjem i Spania, Fundación Betanien.

Blomhoff uttalte i retten at mesteparten av pengene gikk til festing med prostituerte.

Han fortalte også at andre av festdeltakerne hadde sex med de prostituerte.

Styreleder i Betanien, Christian Hysing-Dahl, vil ikke undersøke om ansatte kan ha deltatt på disse festene.

Les også
Tilsynsfører invitert til fest av BlomhoffBetanien-saken
Les også
Vil finne ut hvem som har deltatt på sex-festerBetanien-saken
Les også
3 år i fengsel for Blomhoff
Les også
Nok en Betanien-leder deltok på sexfester i Spania