Flertallet av de ansatte i Betanien ber styret i stiftelsen om å stille sine plasser til disposisjon. Bildet viser Betanien Bergen. Foto: Bjørn Olav Hammerstad

Betanien-ansatte krever at styret må gå

Flertallet av de ansatte i Betanien ber styret i stiftelsen om å stille sine plasser til disposisjon.

Seks fagforbund har i et brev til styret bedt styremedlemmene om å forlate sine plasser. De seks forbundene representerer flertallet av de ansatte i virksomhetene.

– Det er sikkert mange i styret som ville synes det var deilig å si fra seg ansvaret. Jeg innrømmer at det ville ha vært behagelig for meg også, men det ville samtidig ha vært den enkleste og feigeste løsningen på denne saken, sier Christian Hysing-Dahl til Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

For et par uker siden tilstod den tidligere Betanien-direktøren Are Blomhoff å ha underslått 15 millioner kroner. Han forklarte at mesteparten av pengene gikk til festing med prostituerte. Eks-presten ble siden dømt til 3 år i fengsel.

Arne Nakling er tillitsvalgt for overlegene i stiftelsen og uttaler seg på vegne av de tillitsvalgte i virksomhetene.

– Det er stor frustrasjon i organisasjonen over styrets håndtering av underslagsaken, sier Nakling. Han ønsker ikke å utdype hvilke sider ved saken som gjør at det er stor frustrasjon blant de ansatte.

LES: Nå blir jobbmiddagene 99 prosent promillefrie

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Post by Dagen.

Mener varslerne har det vanskelig

Underslagssaken ble avslørt etter at én eller flere varslere i august 2012 gikk til styreleder i Betanien. Det ble da satt i gang en intern gransking.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Varslerne har hatt det vanskelig og har det fremdeles vanskelig, sier Nakling.

– Kan du utdype det?

– Nei, det ønsker jeg ikke å utdype av hensyn til dem, sier Nakling.

Styreleder Christian Hysing-Dahl har tidligere uttalt til Dagen at stiftelsen ikke ønsker å gjøre videre undersøkelser om det er noen ved Betanien som har deltatt på festene, mens Bergen kommune ville sjekke om deres ansatte hadde deltatt.

– Gjelder frustrasjonen også at styreleder ikke ønsker å undersøke om andre fra Betanien har deltatt på festene?

– Jeg ønsker ikke å kommentere det, sier Nakling.

Brevet ble overrekt til administrerende direktør Knut Rasmussen mandag og skal ha blitt styrebehandlet samme dag.

Ikke tilfreds med undersøkelser

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Bak brevet står Norsk Sykepleierforbund, Fagforbundet, Norsk Psykologforening, Forskerforbundet og Utdanningsforbundet i tillegg til Legeforeningen. Fagforbundene representerer både sykehuset, sykehjemmet og høyskolen. Barnehagen er den eneste av de fire virksomhetene i stiftelsen som ikke har stilt seg bak brevet.

Nakling understreker at de ansatte er enige i at Betanien er en god, trygg og faglig fundert arbeidsplass hvor svært mange blir værende lenge i stillingene.

– Det vitner om en god og trygg arbeidsplass. Det er også viktig for oss å si at vi ønsker å jobbe på Betanien og uttrykker full tillit til den ledergruppen. Det er stiftelsesstyret som er grunn til vår frustrasjon, understreker Nakling.

– Stiftingstilsynet konkluderte med at internkontrollen har vært god. Kan dere ikke dere slå dere til ro med dere?

– Vi synes at det er diskutabelt. Tilsynet avgrenser seg til jus og formell sakshåndtering, mens dette handler om innhold.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Post by Dagen.

Betanien-saken

Tidligere prest og direktør i Stiftelsen Betanien, Are Blomhoff, tilstod i Drammen tingrett for noen uker siden å ha underslått 15 millioner kroner.

Underslaget foregikk da Blomhoff hadde ansvar for stiftelsens sykehjem i Spania, Fundación Betanien.

Mesteparten av pengene gikk til festing med prostituerte ifølge hovedpersonen selv.

Are Blomhoff er dømt til 3 års fengsel.

Betanien må gå til sivilt søksmål for å få tilbake millionbeløpet.

Styreleder Christian Hysing-dahl vil ikke undersøke videre for å finne ut om flere av de ansatte i stiftelsen har deltatt på sex-fester.

Flertallet av de ansatte i Betanien krever i et brev at styret må gå.

Stiftelsestilsynet vil be om å få se brevet og så vurdere om saken bør gjenåpnes.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
3 år i fengsel for Blomhoff
Les også
Nok en Betanien-leder deltok på sexfester i Spania
Les også
Vil finne ut hvem som har deltatt på sex-festerBetanien-saken
Les også
Nå blir jobbmiddagene 99 prosent promillefrieBetanien-saken
Les også
Tilsynsfører invitert til fest av BlomhoffBetanien-saken