BEKJENTSKAP: 1111 stoler var satt fram i forkant av møtet med amerikaneren Todd White. For svært mange var han et nytt bekjentskap, men ikke for alle.

Fullt for første gang etter Flåten

Det måtte en predikant med rastafletter til for å fylle Credokirken til randen. Todd White blåste liv i gamle glør.

Ikke siden Enevald Flåtens glansdager har det vært like fullt i menighetens lokaler. 1111 stoler var satt fram i forkant av møtet med amerikaneren og evangelisten Todd White. For svært mange var han et nytt bekjentskap, men ikke for alle.

– Jeg har bedt i tre år om at han skulle komme til Bergen, sier sidemannen. Han opplyser at han har hørt White tale, han har sett ham på gata, og han har møtt ham på flyet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Uansett hvor du treffer han, er han den samme. Han forventer at Gud stiller opp hver gang, og han gjør det. Han elsker og elsker. Det er det som slår meg.

Kø og kø

Det er kø for å få parkering, for å komme inn på møtet og kø for å finne en god plassering i salen. Og etter talen vokser forbønnskøen.

– Vi var ikke klar over at White var så ettertraktet. Vi ble varslet for en måned siden og sa ja til besøket, opplyser hovedpastor Olav Rønhovde til Dagen. Da han så ut over den fullsatte forsamlingen mandag kveld var han full av takknemlighet.

– Jeg tror vi får noen flotte dager, og at de vil sette noe i bevegelse i manges liv - samtidig. Jeg trenger ikke spørre dere om dere har forventning. Hele salen sitrer av forventning, sa han.

FYLT: Credokirken var fylt til randen under møtet mandag. Foto: Johanna Hundvin Almelid

Kul fyr

Etter en time med lovsang, presentasjon, bønn og kollekt slipper White til på scenen. En kul fyr med dreads, afrikansk-inspirert skjorte og lys blå dongeribukse.

– Jeg vil at ditt liv skal bli transformert, sier han, til stor jubel fra salen, og innleder med å snakke om ekte nåde og falsk nåde.

– Hvis ikke nåden fører til forandring i livet ditt, er den falsk, konstaterer han.

Store deler av talen går med til å fortelle sin egen historie, om hvordan han møtte Gud. Utgangspunktet var håpløst. Han var 11 da foreldrene ble skilt, og rusmisbruker da han var 13.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg er glad for at Jesus valgte disiplene. Han er ok med deg, uansett hvem du er. Når du får tak i den virkelige nåden, forandrer han deg til en helt annen person. Uansett hvor langt på siden du har kommet, så er Jesus svaret.

«En profesjonell løgner»

White forteller levende om en tid der han var inn og ut av fengsel, og om kjæresten han er gift med i dag.

– Jeg lurte henne til å tro at jeg var en kul type. Jeg var en profesjonell løgner på den tiden, og vi flyttet inn sammen.

Ett og et halvt år senere fikk de en datter, men White ante ikke hvordan han skulle greie å være pappa for henne. Han forteller om sin egen mor, som ikke var klar for å få et barn, og som motvillig fødte ham.

White tar en pause i sitt eget vitnesbyrd og understreker at det er Gud som gir oss verdi, ikke foreldrene våre.

– Du kan aldri gjøre nok for å bli frelst. Du må forstå hva Jesus gjorde for deg. Jesus og han korsfestet må være dybden i din forståelse, understreker han.

Fulltidskristen

White beskriver seg som en fulltidskristen. Det samme gjør sidemannen.

– Han har to knapper. Enten sover han, eller så er han «på», sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Et søk på White på Internett gir mange resultat, og på youtube ligger det taler og korte videoer som viser ham i aksjon på gata mens han ber for folk.