LEIESTRID: Kulturhuset ved Ny-Krohnborg skole i Bergen blir blant annet brukt av Ny-Krohnborg idrettslag.

Advarer mot religionsfrykt i kommunen

Harald Schjelderup (Ap) er bekymret etter at Frelsesarmeen ikke får leie kommunale lokaler på permanent basis.

Frelsesarmeen får ikke leie Kulturhuset ved Ny-Krohnborg skole i Bergen på permanent basis. Årsaken er enkelt og greit at organisasjonen er kristen, ifølge Bergens Tidende.

Kulturbyråd Helge Stormoen (Frp) mener at en permanent leietaker må ha et mangfoldig og integrerende opplegg som er åpent for alle.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi ønsker oss ikke livssynsbetingede aktiviteter fordi det kan presse folk inn i en bestemt tro, sier han til BT.

LES: Nå har byråden snudd

Reagerer

Det får Harald Schjelderup, Arbeiderpartiets gruppeleder i Bergen kommunestyre til å reagere. Han mener at kommunens lokaler må kunne stilles til rådighet for både kristne og ikke-kristne organisasjoner etter skoletid.

– Ja, jeg mener at dersom en skole har en samfunnsdel eller gymsal som står tom, bør den i større grad kunne åpnes opp for frivillige organisasjoner som gir tilbud til barn og unge, sier Schjelderup til Dagen.

– Hva med rene gudstjenester?

– Prinsipielt ser jeg ikke noe problem med at en gymsal brukes til en gudstjeneste, så lenge det er frivillig hvem som møter opp og det ikke fortrenger vanlig undervisning. Det er mitt personlige syn på det, sier Schjelderup.

Mangfold uten kristne

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Frelsesarmeen har i flere år tilbudt aktiviteter som speiding, familiesamlinger og ferietilbudet Aktiv Ferie til barn, unge og voksne i Solheimsviken og Løvstakksiden i Bergen.

Nå er Ola H. Grytten, soldat i Frelsesarmeen og økonomiprosessor ved Norges Handelshøyskole, oppgitt over at kommunen ikke vil la Frelsesarmeen leie lokaler på Ny-Krohnborg skole på permanent basis.

Grytten skjønner ikke at det skal ekskludere Frelsesarmeen fra å leie kommunale bygg. Til deres aktiviteter ved Ny-Krohnborg kommer det barn og ungdom fra over 30 nasjoner og ulike religioner. Grytten anslår at aktivitetene for barn og ungdom har rundt en tjuendedel rent kristent innhold med bibelfortellinger, mens familiesamlinger har høyere andel kristent innhold.

– Jeg mener at hvis man snakker om toleranse og mangfold, kan man ikke si at folk med religiøst innhold ikke skal få komme. Jeg synes ikke at politikere skal gå inn og regulere det religiøse innholdet og hvor lenge det varer, sier han til Dagen.

Han forteller om «mye godt samarbeid» med kommunen, kulturkontoret og kulturhuset. Men kravet til livssynsnøytralitet synes han rett og slett er diskriminerende.

Dropper ikke andakten

Marit K. Pettersen er leder for barne- og ungdomsavdelingen i Ny-Krohnborg idrettslag, som samarbeider med Frelsesarmeen om ferietilbudet Aktiv Ferie. Dagen fikk ikke tak i henne i går, men under saken på bt.no kommenterer hun at «idrettslaget (har) vært nødt til å godta at Frelsesarmeen skal ha andakt hver dag, ellers hadde ikke vi fått være med.»

Linda Stavland er diakon i Frelsesarmeen og en av lederne for Aktiv Ferie, der det i fjor var rundt 160 barn innom i vinterferieuken. Hun understreker at det alltid har blitt praktisert andakter under ferietilbudet, noe som informeres om i påmeldingsbrosjyrene til barnas foresatte. De kommer ikke til å slutte med andakter.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Gjennom alle disse årene kjenner jeg kun til én klage fra foreldre på at vi har hatt andakter. Vi legger ikke skjul på hva vi står for, sier Stavland.

Hun tror ikke at uroen rundt lokalene kommer til å sette en stopper for årets ferietilbud.

Redd for religion

Harald Schjelderup (Ap) mener at det er helt greit å leie ut kommunale lokaler til Frelsesarmeen. Han understreker at han ikke kjenner alle detaljene i saken på Ny-Krohnborg.

– For å si det sånn, vi må ikke bli så redde for religion i Bergen at vi begynner å avvise religiøse organisasjoner og mene at de skal kun holde seg i sin egen kirke eller menighetshus, sier han.

Schjelderup peker på at rektorer på skolene kan si nei om de mener at aktivitetene har en form for tvang, ikke baserer seg på frivillighet eller likebehandling.

– Det er et godt prinsipp, som jeg ikke kan se at brytes på Ny-Krohnborg, sier Schjelderup

Åpen for samarbeid

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Den betente saken har fått Bergen KrF til å true med å kutte støtten til det sittende byrået med Høyre og Frp.

– Jeg er skuffet over byrådet, og har lyst til at vi skal ta debatten om hvem KrF skal samarbeide med etter valget, sier Bergen KrFs toppkandidat, Dag Inge Ulstein til BT.

Arbeiderpartiet venter med åpne armer.

– KrF må få velge politiske samarbeidspartnere, men vi benekter ikke at det er mange krysningspunkter mellom KrFs nestekjærlighetsidé og Aps solidaritetstanke. Når det gjelder miljøpolitikk, sosialpolitikk og rettferdig fordeling har vi mye til felles med KrF.

– Hva kan Ap tilby KrF i et samarbeid?

– Jeg ønsker ikke å starte forhandlinger i media eller før valget. Men når vi strekker ut hånden til KrF, innebærer det selvsagt at vi ønsker å gi KrF gjennomslag i saker som er viktige for partiet, og at vi har en god fordeling av viktige politiske verv.

Sist Ap og KrF samarbeidet, fikk KrF ordføreren og helse- og sosialbyråden, mens Ap hadde blant annet byrådslederen.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Post by Dagen.

Arbeidet

Frelsesarmeen driver i dag et utstrakt arbeid for vanskeligstilte barn og ungdom i Solheimsviken i Bergen.

Aktiv Ferie startet opp rundt år 2000 etter samtaler med daværende rektor på Ny-Krohnborg skole i Bergen.

Daværende rektor ønsket et ferietilbud for barna på skolen, og Frelsesarmeen innfridde dette ønsket.

Les også
Her kan slitne familier få et avbrekk
Les også
Mellomkirkelig råd og Israel
Les også
Blir tredje generasjons kristenleder
Les også
Nå venter han på svar fra Oslo tingrett
Les også
En verdig prisvinner