Anundsen vil ha beredskapsplaner mot skoleskyting

– Vi må kjenne risikobildet for å kunne sørge for god beredskap, sier justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp). Nå er skoleskyting og matbåren smitte kommet inn som to nye scenarioer.

I rapportenNasjonalt Risikobilde 2015 har Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) analysert blant annet risikoen for skoleskyting.

– Det har ikke vært tilfeller av skoleskyting i Norge, men vi har hatt utbrudd av matbåren og vannbåren smitte. Vi må være forberedt, og analysene gir et godt grunnlag, sier justis- og beredskapsministeren i enkommentar.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tiltak mot skoleskyting

Skoler, helsevesen og politi har iverksatt tiltak mot skoleskyting, understreker DSB.

– Analysen peker på at systematisk jobbing med et inkluderende læringsmiljø, forebygging mot mobbing, gode psykososiale tjenester og samarbeid om lokale beredskapsplaner, er med på å redusere risikoen for skoleskyting her i landet, sier DSB-direktør Cecilie Daae.

– Skolene må ha en beredskapsplan mot skoleskyting, og den må øves på. Det er også viktig at lærere, skolehelsetjenesten og andre relevante aktører gis nødvendig kunnskap om skoleskyting og den typiske gjerningsmannen, fortsetter hun.

På et mindre sted

Under scenarioet «skoleskyting» er det gjort en risikoanalyse av skyting på en videregående skole på et mindre sted i Norge. Den peker på mulige tiltak som både skoler, kommuner, fylkeskommuner og sentrale myndigheter kan iverksette for å redusere risikoen.

Også risikoen for matbåren smitte er analysert. Det omfatter et alvorlig E.coli- utbrudd der flere barnehagebarn og eldre blir syke, og nasjonale myndigheters håndtering av situasjonen.

Til sammen inngår nå 22 scenarioer i en oppdatert versjon av beskrivelsen av risikobildet.