– Barnevernet brøt loven da tiåring sultet ihjel

Barneverntjenesten i bydelen Søndre Nordstrand i Oslo brøt barnevernloven da en tiåring døde av underernæring i august, slår Fylkesmannen fast.

Fylkesmannen i Oslo Akershus åpnet tilsynssak mot barneverntjenesten i november i fjor etter at det ble kjent at en lege ved Oslo skadelegevakt varslet barnevernet om at noe var galt i familien, der en ti år gammel gutt døde av sult. Barneverntjenesten avsluttet saken etter få dager.

«Barneverntjenesten i Oslo kommune, Bydel Søndre Nordstrand, har ved sin manglende iverksettelse av undersøkelsessak ikke overholdt barnevernlovens krav om snarest å undersøke forholdet der det er rimelig grunn til bekymring. Dette er brudd på barnevernloven paragraf 4-3 første ledd», står det i Fylkesmannens rapport.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ringte barnevernet

Allerede i februar i fjor ringte en nabo inn en bekymringsmelding til barnevernsvakten. I en ti minutter lang samtale beskrev hun voldsomt bråk, og leste opp navnene på postkassen. Hun beskrev nabogutten som en sped gutt med for stor skolesekk og blikket festet i bakken. Kvinnen sier hun visste at noe var galt, at gutten var «for introvert». Hun fikk imidlertid aldri noen tilbakemelding.

I april varslet en lege ved Oslo skadelegevakt at noe var galt i familien. Barnevernet avsluttet saken etter få dager.

– Det er ikke ofte barnevernet får bekymringsmeldinger fra helsevesenet, og når man får, er det stort sett grunn til bekymring, sier Bente Rygg, avdelingsdirektør i sosial- og familieavdelingen hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus til VG.

Fylkesmannen i Oslo og Akershus er redd for at flere barn kan være rammet og åpner nå på bakgrunn av dødsfallet til tiåringen, en ny tilsynssak med hele barneverntjenesten i Søndre Nordstrand bydel.

– Vi går videre med en egen sak overfor bydelen for å undersøke hvorvidt dette var et enkeltstående tilfelle, eller om det er slike rutiner i bydelen. Vi vet allerede at Søndre Nordstrand er en bydel som har veldig mange saker, men vi vet ikke om det er årsaken til at de henla denne saken, sier Rygg.

Helsetilsynet fører på sin side et landsomfattende tilsyn fram mot 2016 der de konsentrerer seg om nettopp henlagte bekymringsmeldinger i barnevernet.

Veide under 15 kilo

Den ti år gamle gutten ble den 27. august i fjor funnet død hjemme i leiligheten hvor han bodde sammen med moren. Det var moren selv som meldte fra til politiet. I november ble hun pågrepet og siktet for grov omsorgssvikt med døden til følge.

I desember konkluderte politiet med at den ti år gamle gutten sannsynligvis døde av uttørring og avmagring. Da han døde var han 131,5 cm høy og veide 14,8 kilo, halvparten av hva som er normalt for en gutt på hans alder.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Den norsk-pakistanske moren er siktet for grov omsorgssvikt med døden til følge og er innlagt på psykiatrisk sykehus Hun nekter straffskyld.

Fredag 6. februar skal sakkyndige si om de mener hun er tilregnelig eller ikke. Hun har vært observert ved Dikemark og Ullevål sykehus.

Les også
Tiåringen sultet i hjel, konkluderer politiet