Avviste krav om å fjerne islam som Bangladesh' statsreligion

Høyesterett i Bangladesh avviser kravet om å fjerne islam som statsreligion. Kjennelsen kommer i kjølvannet av landsomfattende demonstrasjoner ledet av konservative islamistgrupper.

Vurderingen ble gjort etter at sekulære aktivister fremmet et søksmål basert på en underskriftskampanje der det hevdes at islams status som statlig religion, er i strid med landets sekulære lovverk og at statsreligion er diskriminerende overfor ikke-muslimer.

Mandag forkastet tre høyesterettsdommere søksmålet uten å åpne for uttalelser fra aktivistene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Dette er en trist dag for minoritetene iBangladesh, sa representant for de sekulære aktivistene Subrata Chowdhury etter avgjørelsen.

Underskriftskampanjen, som ble lansert for første gang i 1988, har ført til landsomfattende protester fra islamistiske grupperinger som på forhånd hadde varslet at de ville gjøre alt de kunne for å hindre retten i å gi saksøkerne medhold.

Over 7.000 muslimer protesterte iDhaka fredag mot at retten skulle ta saken opp til vurdering. Også flere andre steder i landet samlet muslimer seg i protest mot forslaget.

Mer enn 90 prosent av befolkningen i Bangladesh er muslimer. Hinduer og buddhister utgjør de to største minoritetsgruppene i landet.