TRENGER HANDLING: Abid Raja mener at politikere med variert bakgrunn er en stor ressurs. – Jeg kan snakke om situasjonen til muslimer med troverdighet, sier han til Dagen.

«Det er lettere å være muslim i Europa enn å være muslim i muslimske land»

Det sa Abid Raja fra talerstolen på en trosfrihetskonferanse i New York. Venstre-politikeren tror religionsfriheten vil bli en bærebjelke i norsk utenrikspolitikk.

I sin tale på konferansen om religionsfrihet i New York forrige uke, uttalte Abid Raja at det er «lettere å være muslim i Europa enn å være muslim i muslimske land».

– Kan du utdype hva du legger i dette?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Her har du ingen plikt til å dekke deg til med burka hvis du er dame. Her kan du velge å følge religionen eller å la være. Hvis du prøver deg med blasfemi i Iran kan det få alvorlige konsekvenser, forklarer Raja.

– I Norge har vi frihet for kvinner, ytringsfrihet og religionsfrihet.

Tok initiativ

Abid Raja var selv blant de fem politikerne som tok initiativ til å etablere IPPFoRB (International Panel of Parliamentarians for Freedom of Religion or Belief).

Inspirasjonen hentet Raja fra en konferanse som tok for seg denne problemstillingen i Oxford i 2014.

Møtet ble starten på et samarbeid mellom politikere fra England, Canada, Brasil og Tyrkia. I fjor høst ble den første konferansen avholdt i Oslo, og fra torsdag til lørdag forrige uke holdt IPPFoRB sin andre konferanse, denne gangen i New York.

Etter den første konferansen i november ble det sendt ut et brev til Sudan som problematiserte omstendighetene rundt fengslingen av to av landets pastorer. Kort tid etter at brevet ble sendt ut ble pastorene, Yat Michael og Peter Yein Reith, løslatt med henvisning til dette brevet.

– Vi ser allerede konkrete resultater, sier Ed Brown i Stefanusalliansen. Organisasjonen har jobbet aktivt med religionsfrihet i mange år.

Tre brev

Ed Brown sier at man allerede ser resultater av arbeidet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Tre brev har blitt sendt ut til Vietnam, Iran og Myanmar, med henvisning til trosfrihetssituasjonen i disse respektive landene, sier han.

Brown forteller at alle på konferansen ble oppfordret til å signere de tre brevene. Hvert av brevene fikk rundt 65 signaturer. I tillegg underskrev 80 av 104 deltagerne en erklæring, hvor de forpliktet seg til å danne egne parlamentariske grupper med fokus på trosfrihet.

Brasil, Pakistan og Norge har allerede dannet slike grupper, orienterer Brown.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

– Må mye til

Marte Nilsen ved Fredsforskningsinstituttet PRIO stiller seg positiv til at det mobiliseres politisk, men tror samtidig at det skal mye til for at situasjonen i Myanmar skal bedre seg.

– Press utenfra har hatt liten påvirkning på Myanmar, sier hun.

Nilsen trekker frem tidligere involvering fra geopolitiske interesser blant annet fra Kina, og viser til at befolkningen ønsker å håndtere landets problemer på egenhånd.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Myanmar har hatt skepsis til utlendinger siden kolonitiden, legger hun til.

Arbeidet lenge

Ed Brown forklarer at mange aktører har lagt ned betydelig arbeid for å få rette fokus mot trosfrihet.

– Flere har jobbet målbevisst med å få til en større internasjonal bevegelse rundt trosfrihet. For tre år siden opprettet UD en egen stilling som skulle jobbe med trosfrihetsspørsmål.

Brown sier at Stefanusalliansen har samarbeidet med flere internasjonale aktører, deriblant «US Commission on International Religious Freedom» men også grupper i både Storbritannia og Brasil.

– Det er viktig å ha et samarbeid som er variert både geografisk, politisk og religiøst. Vi må jobbe på tvers av linjer, sier Brown.

Ulik bakgrunn

Abid Raja ser også betydningen av å ha et bredfavnende samarbeid, og sier at det er viktig at de ulike landene har politikere med variert bakgrunn.

– Jeg er sunni-muslim og kan derfor snakke om situasjonen til muslimer med troverdighet. Andre kan ikke nå igjennom med det samme budskapet, sier Raja.

Han mener religionsfrihet kommer til å bli et stort tema i FN, og merket seg at flere fremstående politikere i Europa deltok på konferansen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Religionsfrihet kommer til å bli en bærebjelke i utenrikspolitikken, sier Raja.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

Les også
Ytringsfriheten er alle andre friheters mor
Les også
Bred oppslutning om innsats for trosfrihetIPPFoRB
Les også
Ytringsfrihetens kår fortsatt under pressFritt Ords honnør
Les også
Stortinget får egen gruppe for trosfrihetIPPFoRB
Les også
Toleranse og frihet