KRISTIANSAND:Illustrasjonsfoto. Fra fakkeltog mot nazisme i Kristiansand. Her er toget på vei gjennom Markens. Foto: Kjartan Bjelland / SCANPIX

Dropper fakkeltog etter konflikten

I Kristiansand blir det ikke fakkeltog for forfulgte kristne i år grunnet konflikten i Åpne Dører. Generalsekretæren benekter at det er en slik sammenheng.

Vi er midt i sesongen for markeringer i gatene til støtte for trosfrihet og forfulgte trossøsken, men kilder Dagen har snakket med sier de ikke vil arrangere noe tog i Kristiansand.

Tolv steder i landet er det tillyst fakkeltog til støtte for kristne rundt om i verden som forfølges på for sin tro. Kristiansand er blant byene som har være med de senere årene. I år blir det ikke noe tog der grunnet frustrasjon over Åpne Dørers ledelse, sier våre kilder.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

På tross av økende oppslutning de siste åra, kanskje oppimot 400 deltakere i fjor, glimrer Kristiansand med sitt fravær på lista over steder med fakkeltog for den lidende kirke i år.

Dette skyldes konflikten som i over et år har ridd Åpne Dører og som i helga resulterte i at 25 årsmøtedeltakere, over halvparten av de tilstedeværende, reiste seg og gikk i protest mot ledelsen.

Dermed blir det ikke noen marsj for de forfulgte i byen der Åpne Dører har sitt hovedkvarter.

- Ingen protester

– Det er grasrota i de ulike byene som arrangerer fakkeltogene, og Åpne Dører og Stefanusalliansen støtter opp under dette. Denne gangen var det ikke overskudd hverken hos oss eller hos Stefanusalliansens folk, sier Askeland til Dagen som forklaring på at det ikke blir tog i Kristiansand.

– Det er ingen protester i dette, men hos oss og i Stefanusalliansen har de som hadde med dette å gjøre, ikke hatt kapasitet, sier han.

– Har dette noe med konflikten i Åpne Dører å gjøre?

– Nei, det har ikke noe med det å gjøre. Det ligger ingen protest i dette. Men det er mye arbeid i å arrangere det, og det krever alltid at det er noen som tar ansvaret. Han som har hatt mest med dette å gjøre hos oss, er også blant de sykmeldte på kontoret i Kristiansand, sier Askeland.

– Ikke kapasitet

– Åpne Dører har hatt ansvaret for fakkeltogene sammen med oss, men de ligger litt nede i år. De har ikke kapasitet. Derfor er det bare vi som holder på med dette denne gangen, sier informasjonskonsulent Birgit Solbakken i Stefanusalliansen til Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hun opplyser at fakkeltoget i Molde også er avlyst, av samme grunn som i Kristiansand. Molde er en av byene der Åpne Dører har stått sterkt, men ingen lokale krefter har villet ta ansvaret for toget hverken der eller i Kristiansand, ifølge Solbakken.

Hun understreker at mye hviler på de lokale komiteene og at Åpne Dører-folk er involvert noen steder, blant annet i Bergen.

Flere tog

Årets fakkeltog går under parolen På flukt for sin tro, og denne høsten er det meste av oppmerksomheten rettet mot den brennaktualle situasjonen i Syria og Irak.

«Borgerkrigen i Syria og IS sine herjinger særlig i Nord-Irak har ført til den største flyktningkatastrofen verden har sett siden 1945. Kristne og andre minoriteter rammes spesielt hardt. Verdens eldste kirker er i ferd med å gå til grunne», står det på Åpne Dørers nettside der støttespillere oppfordres til å bry seg.

Og det gjør de land og strand rundt. I Hamar og på Stord har det allerede vært holdt fakkeltog denne måneden. I Trondheim går årets tog i morgen, fredag, mens toget i Bergen er berammet til tirsdag 3. november.

Deretter går det slag i slag i Stavanger og Oslo, Halden, Haugesund, Bø i Telemark, Tønsberg og Øystese – men altså ikke i Kristiansand der Åpne Dører har sitt hovedkontor og hvor det har vært store fakkeltog de foregående årene.

God oppslutning

Åpne Dører har ulike samarbeidspartnere lokalt når fakkeltogene arrangeres. Flere steder er Stefanusalliansen medarrangør, og de er dominerende i Oslo. Også Bibelselskapet, Kristent Interkulturelt Arbeid og ulike lokale menigheter er eller har vært inne i bildet de fleste steder.

Oppslutningen har vært god på mange av fakkeltogene siden det første ble arrangert for ni år siden etter initiativ fra menigheten Oslo Vineyard. I de større byene som Oslo, Bergen, Stavanger og Kristiansand er det snakk om flere hundre deltakere, andre steder bare noen få titalls.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I Oslo ventes det 600 deltakere under årets marsj som holdes torsdag 5. november, ifølge Stefanusalliansen.

Informasjonskonsulent Birgit Solbakken betrakter fakkeltogene som viktige.

– De er veldig viktige. Ved å gå i fakkeltog kommer man seg ut av sofaen og får gjøre noe konkret. Jeg tror mange leter etter å kunne gjøre noe for dem som er på flukt fra Syria og andre steder, sier Solbakken.

Vekten legges i år på at det er viktig med trosfrihet for alle, ikke bare for forfulgte kristne.

– Vi er tydelige på at dette er tog for alle trosretninger. De skal forene på tvers av kirkesamfunn i Norge, men gjelder også mennesker med en annen tro. Men noen steder legger de særlig vekt på forfulgte kristne, sier hun.

Syrisk erkebiskop kommer

I Oslo vil erkebiskop Nicodemus Daoud fra Mosul i Syria være til stede. Han er selv jaget på flukt av IS. Tirsdag er han på seminaret Religiøse minoriteter i konflikt – Syria og Irak på Litteraturhuset. Torsdag deltar han i fakkeltoget. Han vil gå først i «fakkeltog for de forfulgte» i Oslo 5. november, med fokus på dem som forfølges for sin tro i Irak og Syria.

Også Vian Dakheel Saeed, jesidienes eneste representant i det irakiske parlamentet og kalt «IS’ mest ettersøkte kvinne», deltar.

Fakler for forfulgte

Tolv steder i Norge går det i høst fakkeltog for forfulgte kristne, noen steder også med søkelys på vilkårene for mennesker med en annen tro.

I Kristiansand blir det imidlertid ikke noe tog i år, på grunn av striden i Åpne Dører som er med og arrangerer fakkeltogene flere andre steder.

I år samles folk med fakler i Hamar (4. oktober), Stord (27. oktober), Trondheim (29. oktober), Bergen (3. november), Stavanger og Oslo (5. november), Sarpsborg (8. november), Halden (12. november), Haugesund (14. november), Bø i Telemark og Tønsberg (15. november) og Øystese (6. desember).

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Åpent opprør i Åpne Dører
Les også
– Åpne Dører har mistet store deler av grunnfjelletÅpne Dører
Les også
Sentrale ansatte sier opp i Åpne DørerKonflikt
Les også
– Ingen konflikt i Åpne Dører nåÅpne Dører
Les også
Ansatte sier opp i Åpne Dører